![]() |
KF a las - tłumienność - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Dyskusja ogólna (/forum-48.html) +--- Wątek: KF a las - tłumienność (/thread-4399.html) |
KF a las - tłumienność - SP7EZG - 09-04-2023 11:44 Witajcie, W domowym QTH - jedynym, w którym mogę pozwolić sobie na eksperymenty - wisi G5RV - w szczycie budynku, na skraju lasu. (Chciałem ostatnio zrobić próby by ocenić różnicę pomiędzy lasem a otwartą przestrzenią - wychodząc na 41m LW na pole - zostałem jednak skutecznie przegoniony. ) Antena wisi od strony południowej, dlatego całkiem przyzwoicie słyszę stacje Włoskie, Hiszpańskie, Francuskie i o dziwo również Angielskie. Chcę trochę tę sytuację polepszyć. Las ma około 50 lat, jest sosnowy i od dawien dawna nie regulowany - jest dużo gałęzi i dziwnych przerostów, co komplikuje sprawę powieszenia jakiegokolwiek drutu w koronach sosen. Średnia wysokość takiego drzewostanu to około 13-15 m n.p.g Spotkałem się z arcyciekawą pracą (w załączeniu) która traktuje o tłumienności lasu w zakresie pasm "leśnych" - UKF. We wnioskach z niniejszej pracy autorzy wskazują wyniesienie anten poza górą płaszczyznę lasu To jest oczywiście fizycznie karołomne do wykonania 1. Czy rozważać w ogóle możliwość instalacji jakiekolwiek anteny pionowej stojącej na ziemi? Kusi mnie fan-vertical wg. M0MCX. Może udałoby się kupić maszt o wysokości około 20 m, co spowodowałoby "wypchnięcie" chociaż niewielkiej części anteny ponad drzewostan. 2. Czy według waszych doświadczeń las rzeczywiście "tłumi", czy moje obserwacje wynikają z bliskości budynku? 3. Czy mieliście koledzy okazję wyrzucać druty na tak dużą wysokość? Jeśli tak, to jakie techniki - oprócz drzewołazów - mogłyby się sprawdzić? Pytam, bo osobiście brakuje mi już pomysłu. Pozdróweczki RE: KF a las - tłumienność - SQ5KVS - 11-04-2023 10:51 Na pewno im większa częstotliwość tym gorzej dla lasu ![]() Generalnie im wyżej tym lepiej. Z rzucaniem na kilkanaście metrów nie miałem problemu. Rzutka arborystyczna (cięższa, lżejsza, jak kto lubi), śliska linka i w odrobinie wprawy można dorzucić. Jeden z kolegów stosował też harpun ![]() ![]() RE: KF a las - tłumienność - SP7EZG - 12-04-2023 9:10 Panie Karolu, Dzięki za odzew. Widzisz, kombinuję. Z jednej strony fajny by był jakiś vertical, ale nie mam gdzie go postawić. Dlaczego? Bo kąt promieniowania jest dość niski - z jednej strony super, bo DXy, a z drugiej co z tego, gdy znacząca część wypromieniowanej fali trafi w budynek albo las. Najciekawsza opcja do komin na 13 metrach, ale z kolei budynek ma dach kryty blachą aluminiową, która na bank się gdzieś uziemiła. Niestety - las sosnowy, więc dużo piachu, który nie trzyma wilgoci. Gdzieś spotkałem się z opinią, że nie powinno być żadnych "przeszkód" w odległości od anteny wynoszącej 0,2 lambda. Co nie zmienia faktu oczywiście, że im więcej przestrzeni tym lepiej. Przy następnej okazji wyposażę sie w procę i rzutki. Stosowałem nakrętki M10, ale wydawały się zbyt lekkie. Problem również w tym o czym pisałem wcześniej - z racji przerośniętego drzewostanu bardzo łatwo zaczepić się "wcześniej" niż bym chciał. Będe próbował dalej. RE: KF a las - tłumienność - SP9LVZ - 12-04-2023 11:24 Kolego, chyba za bardzo się przejmujesz tym lasem jeśli chodzi o pasma KF. Ja co roku jestem aktywny z Mazur z lokalizacji w lesie pomiędzy sosnami i wykorzystuje je do powieszenia anten. Miałem tam przez lata wiele rożnych anten w tym GP (obecnie wisi tam na stałe FD4). Jak była propagacja to dało się zrobić wszystko co było słychać DX-y też. GP półfalowe nie wymagają dobrego systemu przeciwwag (w przeciwieństwie do GP ćwierćfalowych) i z powodzeniem można je wykorzystywać w takim terenie. Osoby mieszkające w aglomeracji miejskiej mają na pewno gorsze warunki radiowe niż ty w pobliżu lasu. Najważniejsze to zrobić testy z różnymi antenami i sprawdzić w praktyce. RE: KF a las - tłumienność - SP2JQR - 13-04-2023 8:50 Moje anteny leśne - Fed END 37,7m, 41m, pętle 84m na dolnych pasmach KF działają bardzo dobrze w łącznościach lokalnych tak jakby lasu nie było. Poza osiedlem w lesie mam dużo mniejsze zakłócenia, niż z domowego QTH. Z leśnego QTH nie robię DXów, ale je słychać. Europa bez problemu. Anteny wiszą pomiędzy drzewami i o dziwo działają nawet w czasie deszczu. Nie stawiałem nigdy tym antenom dużych wymagań, pełnią rolę rekreacyjną. W tej roli sprawdzają się i jestem z nich zadowolony. RE: KF a las - tłumienność - SP9MRN - 14-04-2023 22:34 Pracowałem z "lasu" gdzie 50% dipola na 80m wisiało wśród drzew (jedna końcówka 30%, druga 70). Stany dało się na 3,5 SSB zrobić wielokrotnie lepiej niż z miasta z anteną pomiędzy dziesięciopiętrowcami. Zrobiłem stamtąd wszystkie kontynenty na osiemdziesiątce CW na około 50W. Da się, chociaż nie jest łatwo. Boys don't cry. mrn RE: KF a las - tłumienność - SP3SUZ - 21-04-2023 8:46 Mieszkałem w leśniczówce i zanim założyłem antenę na swoim QTH miałem okazje z lasu popracować. Nie ma się czym martwić. Dipol 2x 19,65 metra powieszony jako inverted Vee daje znakomicie radę na cały kraj i Europę ( w nocy) Tak że nie ma się czego bać. A tym ekspertom z Lasów z całym dla Nich szacunkiem zadał bym jedno pytanie którego brakuje w tym opracowaniu. JAKIEGO modelu rozchodzenia fali radiowej użyto podczas pomiarów. No ale nie można widzieć wszystkiego. Trzeba się będzie spytać. Kolego SP7EZG - jedz do lasu i do usłyszenia na paśmie w sobotę! RE: KF a las - tłumienność - SP7EZG - 25-04-2023 6:49 Las to moje główne QTH, znacznie lepsze niż mieszkaniowe gdzie mam do dyspozycji tylko balkon. Idzie majówka, zaopatrzyłem się w 100 m przewodu - mam zamiar popełnić deltę na 40m - zobaczymy jak to wyjdzie. Północnych korespondentów nie słyszę, ale według relacji kolegów - to naprawdopodobniej sposób zawieszenia obecnego G5RV lub wpływ budynku. Mam pomysł na powieszenie docelowo GP7DX nad tym moim aluminiowym dachem. Mam nadzieję, że odległość 0.1 lambda od dachu wystarczy wówczas: Komin na 12m Masz przynajmniej 4 m. GP7DX kolejne 8m. No wyjdę sponad koron, ale w burzę trzeba będzie obowiązkowo przerywać pracę i uziemiać. Dziękuję kolegom za opinie i podzielenie się doświadczeniem! |