Pomoc Raspberry PI - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Raspberry Pi i inne SBC (/forum-99.html) +--- Wątek: Pomoc Raspberry PI (/thread-4093.html) |
Pomoc Raspberry PI - SQ8J - 22-05-2021 20:26 Panowie, potrzebuję pomocy przy konfiguracji Raspberry PI , próbuję odpalić jeden z programów ( VirtualHere) zgodnie z tutorialem (https://youtu.be/KDbOFftyEww ) ale coś mi to nie działa... docelowo ma to pracować z SDRPlayem , zdalnie po sieci , ale sie nie łączy... może ktoś by się znalazł kto byłby mi w stanie pomóc ....żeby to uruchomić program emuluje port USB po LAN, wtedy SDRplay jest widoczny jakby był podłączony do USB do lokalnego kompa Pozdrawiam 73, Jakub SQ8J RE: Pomoc Raspberry PI - SQ8MVY - 22-05-2021 22:55 Możesz coś więcej napisać co nie działa, co się nie łączy ? Jakieś logi. Jaką wersję systemu masz na malince 32bit czy 64 bit ? Nic nie wspominasz o tym, czy zakupiłeś licencję dla VirtualHere, czy sprawdzasz wersję próbną. Jakie adresy IP masz na urządzeniach ( serwer i klient ). Czy są w jednej podsieci, jeżeli testy robisz w swojej sieci LAN.... Aby wyelinimować problem z adresacją czy zaporą, uruchom serwer oraz klienta na malince w różnych oknach terminala. Będziesz widział, czy klient podłączy się do serwera. Dal testów uruchomiłem u siebie, bez oglądania tutoriala. Lewe okienko - uruchomiony serwer Prawe okienko uruchomiony klient. Jak widać działa ok i wykrywa urzązenia USB serwowane przez serwer. Co prawda uruchamiałem na Kubuntu, ale nie ma to znaczenia. [attachment=17164] RE: Pomoc Raspberry PI - SQ8J - 23-05-2021 18:59 Cześć Paweł dzięki za odzew, to może po kolei obraz na malinę ściągnąłem ze strony sdrplay.com, nie potrafię Ci powiedzieć jaka to jest wersja 32 bit czy 64... VirtualHere testuje w wersji próbnej, w tej wersji program obsługuje jedno urządzenie i to by mi wystarczyło co do adresów IP to oba kompy są w tej samej podsieci i pingi przechodzą, ja próbowałem podłączyć się do serwera, który jest na malince, z kompa z Win 10 mógłbym udostępnić Ci dostęp do maliny tam jest wgrany VNC , jakby chciało Ci się zerknąć..... do kontaktu mam messengera, whatsupa , skype mogę podać ewentualnie nr telefonu pozdrawiam Jakub |