Piligrim - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Piligrim (/thread-37.html) |
Piligrim - SQ5NPW - 05-03-2009 8:33 Alfabetyczna lista Kolegów budujących Piligrima na podstawie wypowiedzi na forum i deklaracji 1: SQ1GYQ, SQ1LZT 2: SP2JJH, SP2JQR 3: SP3RAF 4: ? 5: SP5APU, SP5AQT, SP5BEF, SP5CIB, SP5EZJ, SP5FCS, SP5FJJ, SP5FGT, SP5GTI, SP5ILV, SP5IWI, SP5JPB, SP5SMB, SP5TAA, SQ5ESM, SQ5FLP, SQ5IZX, SQ5NBG, SQ5NPW, SQ5PBR, SQ5STS, SQ5RIX 6: 3Z6AEF, SQ6IYY, SQ6COQ, SQ6DGB, SP6LTP 7: SP7DQR, SP7NJR, SQ7JZS, SQ7BFS 8: SP8GVM, SQ8LUY, SQ8MFM, SQ8Z, SP8QEJ 9: SP9IZM, SQ9NOX, SP9EZQ, SP9MRN poza SP: KC2TXZ, M6MKJ/SQ7LRK Na zielono zaznaczono całkowicie uruchomione Piligrimy - 21 egzemplarzy. Modyfikacja listy po zgłoszeniu na PW do autora postu. Dokumentacja i pliki źródłowe płytek: Płyta główna Piligrima PCB Filtry BPF wg SP2JJH: dokumentacja oraz PCB Filtry Combo wg SP5FCS: PCB oraz pomiary Przetwornica do zasilania Piligrima Zasilanie wg SP2JJH Kompresor dynamiki Redukcja szumów na SSM2000 Dodatkowy moduł na CLPD Przedwzmacniacz i tłumik Wzmacniacz m.cz. na LM380 Odpowiedniki rosyjskich układów scalonych Kompresor dynamiki i przedwzmacniacz Dopasowanie obwodów wejściowych... Tłumaczenie z rosyjskiego dokumentacji oraz opracowania własne: [attachment=557] Podstawowa dokumentacja Piligrima na forum CQHAM.RU linki: Zasadnicza płyta radiowa - wątek na forum.cqham.ru Piligrim wersja SMD - wątek na forum.cqham.ru Różne wykonania płytek do Piligrima, modyfikacje, poprawki, wykryte błędy (drugie i trzecie zdjęcie) . RE: Piligrim - SP5FCS - 17-03-2009 16:42 Jakie są propozycje na wykonanie płyty radiowej Piligrima ? A tak na marginesie to ilu Kolegów planuje wykonanie całego Piligrima w wersji nadawczo-odbiorczej. Do kompletu brakuje: - obwodów wejściowych BPF (może te z AVT - 5 pasm); - wzmacniacza mocy PA; - filtrów wyjściowych LPF; Niestety to już nie jest "piaskownica" w stylu SDR-a ... ale oczywiście do zrobienia. Odp: Piligrim - SQ5STZ - 20-03-2009 21:25 (20-03-2009 19:31)sp5fcs napisał(a):A tak na marginesie to ilu Kolegów planuje wykonanie całego Piligrima w wersji nadawczo-odbiorczej. [ciach!]Niestety to już nie jest piaskownica w stylu SDR-a ... ale oczywiście do zrobienia. Adamie, zaryzykuję. Mam nadzieję, że wytrzymam, również finansowo i żona nie wypędzi mnie z domu Robert Odp: Piligrim - SQ5NBG - 29-03-2009 23:39 Cześć, Załączam opis części radiowej TRX'a "Pilgrim", tłumaczenie Grzegorza SP5FGT z rosyjskiego. Odp: Piligrim - SQ9NOX - 30-03-2009 12:40 (29-03-2009 23:39)sq5nbg napisał(a):Załączam opis części radiowej TRX'a "Pilgrim", tłumaczenie Grzegorza SP5FGT z rosyjskiego. Cześć, w związku z tym, że wczoraj byłem po raz pierwszy, jeszcze nie we wszystkim ze specyfiki spotkań Home-Made się orientuję... Chętnie zabrałbym się za ten projekt po skończeniu Taurusa... Zresztą... to samo dotyczy NWT-7 i odbiornika SDRowego, z tym że to trochę nie ten wątek Łukasz SQ9NOX Odp: Piligrim - SP5FCS - 03-05-2009 9:01 Profesjonalne wykonanie płyty głównej Piligrima przez Waldemara SP2JJH oraz cały odbiornik podczas testów. Rośnie popularność tego ciekawego urządzenia. Płytka ma zmodyfikowany wzmacniacz m.cz na LM386 i dodany jeden stopień TL072. Wykonałem płytkę termotransferem ale to jest prawdziwa "masakra". Wiercenie i frezowanie zajmuje pół dnia a efekt mizerny. Taka płytka w firmie wyjdzie około 50zł i moim zdaniem warto bo efekt widać na Waldka module. Na zdjęciu jest też fajny moduł filtrów dolnoprzepustowych z mostkiem SWR. Waldemar wykonał kawał dobrej roboty! Odp: Piligrim - SP5FCS - 04-05-2009 15:55 Waldemar SP2JJH to solidna firma, stara szkoła, właśnie otrzymałem schemat modyfikacji toru automatyki i wzmacniacza m.cz. pewnie za chwilkę przyjdzie reszta. Wygląda na to, że dostaniemy jako Grupa Home Made od Waldka kolejny prezent, najpierw NWT7, teraz Piligrim. Jurek w dobrym tonie byłoby zaprosić Waldemara w nasze skromne progi. Waldemar przysłał mi pliki z poprawionym projektem druku Piligrima oraz: Waldemar napisał(a):"Jeżeli chodzi o pcb to wszystkie sprawy przekazuję Tobie.Będę się bardzo Waldek, dzięki w imieniu grupy! Plan jest taki, miesiąc na wykonanie syntezy powinien wystarczyć. Mamy generatory i komparatory dla członków grupy, jest źródło na zakup tarcz do enkoderów własnej roboty. Czas pomyśleć o pozostałych modułach. Kolejny etap to płyta zasadnicza Piligrima. Mam problem bo aktualnie są dwie wersje Waldka SP2JJH i Grzegorza SP5FGT. Odp: Piligrim - SP5FCS - 10-05-2009 9:21 Kolega Roman SP5AQT zastosował w swoim Piligrimie wzmacniacz mocy od Cataliny. Dla tych co nie posiadają książki SP5AHT skan strony ze wzmacniaczem " CATALINA PA-40W ". Odp: Piligrim - SQ5NPW - 21-05-2009 0:06 Załączam projekt PCB radiowej Kolegi Grzegorza SP5FGT zrobiony w KiCad'zie. Jest to wersja jeszcze nie sprawdzona, wymagająca weryfikacji i poprawek. RE: Piligrim - SP5AQT - 16-06-2009 11:14 Witam wszystkich członków Grupy. Jeżeli chodzi o enkodery to do tej syntezy pasują wszystkie ponieważ oprogramowanie pozwala na zmianę parametrów i w zależności od wielkości napięcia które generuje enkoder ustawia się odpowiednio w menu. Ja testowałem enkodery własnego wykonania które miały od 48- 256 impulsów oraz fabryczne chyba firmy "KOPAL" i wszystkie współpracują bez problemu. Podłączyłem eksperymentalnie enkoder produkowany kiedyś przez WAREL enkoder który miał 1000 !! impulsów na obrót i też współpracował tylko krok syntezy zmieniłem na 1 Hz. Nie wiem jak wkleić zdjęcia ze swoich prac ale przy pomocy kolegów może uda się to zrobić. W ostatnim tygodniu byłem na działce i przeprowadziłem na PILIGRIMIE około 200 łączności.Poniżej fotki tego samego urządzenia tylko z różnymi wyświetlaczami.Zielony był niewidoczny pod różnymi kątami. |