Wpływ pola magnetycznego na rezonator kwarcowy. - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia UKF (/forum-59.html) +--- Dział: Dyskusja ogólna (/forum-61.html) +--- Wątek: Wpływ pola magnetycznego na rezonator kwarcowy. (/thread-3200.html) |
Wpływ pola magnetycznego na rezonator kwarcowy. - SQ6ADE - 04-11-2017 14:38 Witajcie Pierwszy raz zderzyłem się z takim problemem. Otóż w heterodynie odbiornika VHF działa rezonator kwarcowy w typowej obudowie zapewnie drgając overtonowo. W odbiorniku jest duży głośnik. Po oddaleniu płytki odbiornika od obudowy z głośnikiem wszystko jest OK. Natomiast gdy płytka jest bliżej magnesu rezonator nie wzbudza się. Jeśli jednak na włączonym urządzeniu oddalę płytkę RX od głośnika generator zaskakuje i można umieścić płytkę w swoim miejscu i działa aż do ponownej przerwy w zasilaniu. Czyli generator nie chce zaskoczyć w polu magnetycznym głośnika. To wina rezonatora bo pomacałem punktowo małym magnesem. Cóż poradzić ? Będę próbować podmienić kwarc ale to później. RE: Wpływ pola magnetycznego na rezonator kwarcowy. - SP6IX - 04-11-2017 17:19 Są takie kwarce z uchwytami metalowymi i one się przesuwają do obudowy ,spróbuj wlutować i obrócić bieguny . RE: Wpływ pola magnetycznego na rezonator kwarcowy. - SQ6ADE - 04-11-2017 18:30 RE: Wpływ pola magnetycznego na rezonator kwarcowy. - SP6IX - 04-11-2017 18:51 Nie dość że blisko trafka to jeszcze ten magnes ,kto to projektował? RE: Wpływ pola magnetycznego na rezonator kwarcowy. - SQ5KVS - 05-11-2017 0:52 Nie widzę schematu ale jesli w obwodzie kwarcu jest jakas cewka na rdzeniu ferrytowym to zapewne ona jest przyczyną. RE: Wpływ pola magnetycznego na rezonator kwarcowy. - SQ6ADE - 06-11-2017 20:30 Tak trafiłeś. Dławik osiowy w szereg z kwarcem. Pomogło obrócenie go o 90 stopni. Jakoś chyba dobroć mu spada od magnetyzmu. Zamówię cewki smd bo mam tego chłamu więcej z tą awarią. Dzięki za nakierowanie myśli.. |