Multimetr na karcie dźwiękowej - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Oprogramowanie (/forum-84.html) +--- Dział: Oprogramowanie dla radioelektronika (/forum-87.html) +--- Wątek: Multimetr na karcie dźwiękowej (/thread-290.html) |
Multimetr na karcie dźwiękowej - TG50 - 04-02-2010 22:22 Mam pytanie do Kolegów, czy może ktoś wykonał multimetr do pomiaru RLC na karcie dźwiękowej i może podzielić sie swoimi praktycznymi uwagami. Chodzi mi głównie o dokładność takiego rozwiązania. Multimetr RLC na Ady"s page RE: Multimetr na karcie dźwiękowej - TG50 - 22-03-2010 23:47 Kolejna odmiana miernika RLC z pomiarem porzez kartę dzwiękową Opis miernika w QST Opis miernika w QEX Płytki do miernika RLC RE: Multimetr na karcie dźwiękowej - SP2QCA - 22-07-2012 23:49 (04-02-2010 22:22)TG50 napisał(a): Mam pytanie do Kolegów, czy może ktoś wykonał multimetr do pomiaru RLC na karcie dźwiękowej i może podzielić sie swoimi praktycznymi uwagami. Chodzi mi głównie o dokładność takiego rozwiązania. czołem, własnie zmusiłem ustrojstwo do pracy. Mam dobre mostki LC ale nie mam niczego do pomiaru rezystorów - poza miernikiem 3,5 cyfry, który nie ma wystarczającej rozdzielczości pomiaru. To było moje drugie podejście do tego układu, pierwsze było zupełnie nieudane - miernik mierzył nie wiadomo co. Oto co pomogło: 1. PRZECZYTAĆ DOKŁADNIE OPIS Serio, to chyba najbardziej pomogło. 2. obserwować przebiegi w rejestratorze windows i tak ustawić suwaki głośności i czułości wejścia liniowego aby nie było przesterowań. 3. należy użyć wejścia Line in a nie - jak mi się zdawalo - mikrofonowego. W najbliższym czasie pobawię się jeszcze, ale wygląda na to że po dobraniu paru rzeczy będzie można pomierzyć rezystory z zakresu 0,5-40kohm sądzę że z dokładnością ok. 1% a może nawet lepiej. ważne jest w dobieraniu do polifazera jednak nie sama dokładność tylko rozdzielczośc - jeśli mamy np. błąd systematyczny (chyba tak się to nazywało) i miernik dodaje troche - to i tak doda do wszystkich tyle samo a ważne żeby osiągnąć te 0,5% dokładności. Trochę przeszkadza to że pomiar jest robiony ok 3 razy na sekundę, ale ujdzie. 73! Artur sp2qca |