Prosty keyer - problem - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Oprogramowanie (/forum-84.html) +--- Dział: Technika programowania mikroprocesorów (/forum-85.html) +--- Wątek: Prosty keyer - problem (/thread-2539.html) |
Prosty keyer - problem - SP6RGB - 08-01-2016 10:41 Witam. Do swojej Libry chcę włożyć prosty klucz na ATTiny. Napisałem prościutki programik i na płytce uruchomieniowej chodzi poprawnie nadawanie kresek i kropek oraz zwiększanie tempa. Nie chce natomiast chodzić zmniejszanie tempa. I nie mogę załapać dlaczego. W C jak niżej dopiero startuję. W C na Arduino zrobiłem dosyć rozbudowany klucz z różnymi opcjami wg dokładnie takiego samego schematu i zero problemów. Jak ktoś ma pomysł to dzięki z góry. sp6rgb Kod: //Klucz telegraficzny - wyjscie na LED i wejście KEY TRX RE: Prosty keyer - problem - SP6LUN - 08-01-2016 12:07 Witam! To może być problem hardware'owy. Zamień port PIN_MINUS z PIN_PLUS. RE: Prosty keyer - problem - SP9RQA - 08-01-2016 12:23 Nie jestem dobry w debugowaniu cudzych kodów, ale czy do kompilacji podałeś F_CPU? Masz jakieś warningi w czasie kompilacji? RE: Prosty keyer - problem - SP6RGB - 08-01-2016 14:01 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Docelowo klucz ma być na ATTiny45, a teraz testuję program na płytce ATB 1.04 ATNEL z ATmega32. Programowanie bezpośrednio z Eclipse (z pluginem do AVR) na podłączonej płytce. F_CPU jest OK. Wszystkie inne programy chodzą. Co prawda jestem jeszcze "zielony" w tej materii i mogę robić jakieś głupie błędy. Warningów nie ma. Czysto po kompilacji. Przetestuję wieczorem trochę zmian. RE: Prosty keyer - problem - SP6RGB - 10-01-2016 19:07 Problem był hardware'owy ( celna uwaga SP6LUN - TNX). Na innym procesorze działa. I wgrany już i działa z docelowym ATTiny45. Pozdrawiam. |