Moje radio ( ADAŚ ) - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Moje radio ( ADAŚ ) (/thread-2501.html) |
Moje radio ( ADAŚ ) - SP2SGA - 25-11-2015 2:39 Witam wszystkich kolegów majsterkowiczów. Od dłuższego już czasu siedzę nad budową transceivera własnej roboty. Przyznam, że efekt jaki uzyskałem mnie w pełni zadowala i pozostała mi praca nad częścią nadawczą. Ale to już pestka. Mam pytanie do kolegów co wiedzą dużo więcej niż ja w tym temacie. jaka powinna być nastawiona częstotliwość pilotów do załączonego schematu filtra kwarcowego. Filtr niecałe 2,4 k dla -3db ? Wykres w załączniku. Rozumiem, że teoretycznie + i - 1,2 khz. Ale chodzi mi o cyfry. W jakim dokładnie miejscu powinny stać piloty ?? Obecnie ustawione mam na ucho a dokładnie zweryfikuję w nadajniku. Ale chodzi mi o teorię. Kiedyś dla PP9 były załączane 2 piloty na 89985 i na 90015. Z praktyki wiem, że cyferki wyglądały inaczej w zależności od egzemplarza. W związku z tym, że ostatnio wieje tu nudą postanowiłem załączyć część dokumentacji mojego ADASIA . P.S Filtr był mierzony na załączonym tłumiku 20db. Pozdrawiam i dziękuję za wyczerpujące informacje Radio Obwody wejściowe SP2JJH Mieszacz SP9RG Pośrednia F6CER za p.cz czterokwarcowy filtr PR dettekt w/g SP4HKQ na AD831 Wzm.mcz zaczerpnięty z HUSARKA RE: Moje radio ( ADAŚ ) - SP5BMP - 25-11-2015 8:03 Odsuwa się pilota o 300Hz od częstotliwości dla której następuje spadek sygnału o -3db. W Twoim przypadku będą to częstotliwości pilotów : 9000,065 kHz i 9003,046 kHz. Można to wykonać też dla spadku -6 dB. Będzie bez większego znaczenia dla jakości sygnału. Pozdrawiam, Janusz. RE: Moje radio ( ADAŚ ) - SP2SGA - 25-11-2015 10:28 Dziękuję Januszu za podpowiedź. Zawsze robiłem to na słuch i było w miarę poprawnie. Ale teraz jest taka sytuacja, że trzeba te dane wprowadzić do syntezy dla prawidłowych wskazań i robić to sprawnie. Czytam sporo ale nie natrafiłem na precyzyjny opis. Filtr był mierzony już w układzie a wyniki pomiarów są powtarzalne w czasie pomiaru poza układem i w układzie. No tu dochodzi jeszcze wzmocnienie na 2x J310. Z powodzeniem pracują 2 x 246B i 2 x 2SK125 zamiast tego CP643. I tak będę miał problem bo mam 3 filtry. 2 dla SSB i 1 300HZ dla CW A miejsce dla danych w syntezie mam na 1 filtr. Prawdopodobnie prawidłowy wpis zrobię dla filtra CW a z resztą to sobie jakoś poradzę. Może poszperam za syntezą w której można robić więcej wpisów dla filtrów w sytuacji gdy ich środki się nie pokrywają. Dziękuję jeszcze raz za informację RE: Moje radio ( ADAŚ ) - SP5CII - 26-12-2015 22:54 Zawsze przyjmowałem F+/- 1.5 kHz w zależności od głosu (operatora) ustawiałem 100hz więcej lub mniej Wyższe zabarwienie 1.6kHz...niższe 1.4kHz......piloty od PP9 są tak wykonane , telegraficzny na F 9.000 Mhz. podobnie także filtry MC skrobane w latach 70. przy uruchamianiu zawsze pilota się podkręca w zależności jaki Bozia dała głos operatorowi...zawsze do 400Hz wycinałem pasmo akustyczne (przenosi energię nie przenosi informacji) przy filtrze telegraficznym +/_800Hz taki najlepiej pasowało. Pilot od Cw wykonywałem jako generator kluczowany (wg. Śp. SP5OV) który bezpośrednio sterował mieszacz TX. Janusz z czego ci wyszły te częstotliwości pisze jako praktyk nijak to mi się widzi.....a trochę przeróżnych filtrów naskrobałem najwięcej w latach 70. Chyba że z syntezą i przemiany jest inaczej...ten temat mam do tyłu bo nie miałem czasu się tym bawić od stycznia na stypendium państwowym więc zacznę kończyć podobne rozwiązanie trx-a tylko z podwójną przemianą PP9...druga pcz filtry elektromechaniczne 500Khz. Pośrednia i cały układ doskonale pracuje dałem dwa J310 parowane w warunkach dynamicznych (rzeczywistych) w zabytkowym klonie SP5WW. Pozdrawiam kolegów jeszcze Świątecznię...Zdrowia...udanych konstrukcji...FB DX Vy 73!! Andrzej RE: Moje radio ( ADAŚ ) - SP2SGA - 27-12-2015 1:46 Andrzej wszystko pasuje. Ale zwróć uwagę, że ja nie mam filtra PP9 tylko inny a dla CW mam filtr osobny. Środki tych filtrów się nie pokrywają. Chodziło o to by przyjąć jakąś zasadę dla poprawnych wpisów dla syntezy by odczytywać właściwą częstotliwość. Sprawa ucha to inna sprawa ale to też trzeba uwzględnić w syntezie. Teoria teorią a praktyka praktyką. Wychodzi to potem na słabej stacji DX I częstotliwość tez musi się zgadzać. tam już dokładnie zabarwienia sygnału nie słychać. Te przyjęte zasady są moim zdaniem prawidłowe. Można dla komfortu ucha je lekko modyfikować. Teraz częstotliwości na LSB i USB mi się zgadzają Dla CW również. Mimo, że filtr dla CW jest w innym miejscu. Przyjąłem zasadę, że jak mam 3 filtry to mam 3 osobne generatory po 2 kwarce przełączane napięciem. Niezgodność częstotliwości występuje w moim przypadku na wąskim filtrze SSB 1,9 K. mniej na LSB a więcej na USB. Zastanawiam się tylko nad sterowaniem dla CW Nośna czy generatorek ? Ale chyba zostanę przy kluczowaniu nośnej. Temat nieco odległy bo zmieniam PCB na inny wzór. |