TinySSB a czystość sygnału VFO - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: TinySSB a czystość sygnału VFO (/thread-2483.html) |
TinySSB a czystość sygnału VFO - SP3GO - 30-10-2015 9:43 Witajcie! W końcu buduję swój pierwszy TRX QRP! :-) Wybór padł na TinySSB z kilku względów: prosta konstrukcja edukacyjna oparta tylko na elementach dyskretnych (żadnych scalaków), a więc można wręcz "dotknąć" tego, jak to działa, a do tego ciekawe i proste przesuwniki fazowe zamiast filtrów. Do tego tylko jeden przełącznik między nadawaniem i odbiorem. Zacząłem od VFO - ruszyło bez problemu zaraz po złożeniu według schematu: [attachment=10457] Ale... oscyloskop pokazuje mi bardzo nieczysty sygnał na wyjściu transformatora... Wklepałem więc VFO do symulatora i okazało się, że symulator potwierdził kształt sygnału. [attachment=10458] Zrobiłem mały tuning i wymieniłem zaledwie 3 elementy: - 2 kondensatory w dzielniku pojemnościowym sprzężenia zwrotnego - rezystor polaryzujący drugi tranzystor (separator) od strony masy Po tych zabiegach sygnał jest już znacznie lepszy (prawie idealna sinusoida) - po wymianie tych elementów w rzeczywistym układzie oscyloskop pokazał dokładnie to, co symulator. [attachment=10459] Po przydługawym wstępie mam więc kilka pytań: Jak nieczysty sygnał wpływa na pracę mieszacza/modulatora, który zasila? Czy czystość sygnału ma tutaj duże znaczenie? Jeśli tak, to dlaczego autor projektu nie zmienił tych paru elementów, aby sygnał poprawić? Pozdrawiam, Rafał SP3GO RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SP9FKP - 30-10-2015 12:21 1. Diody modulatora powinny być otwierane w takim samym stopniu dla połówki dodatniej jak i ujemnej, innymi słowy wypełnienie powinno być takie same (choć niekoniecznie 50 %). Sygnał silnie zniekształcony nie spełni tego warunku, choć nie jest to krytyczne. 2. Nie ale nie zaszkodzi 3. To już jest pytanie do autora publikacji (bo konstruktorem był RA3AAE). W tej publikacji jest więcej błędów więc lepiej dotrzeć do oryginału i zacząć od analizy podstawowego układu. RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SQ5KVS - 30-10-2015 12:21 A czy poziom wyjściowy z tego VFO się nie zmienił? Może autor wolał zapewnić odpowiedni poziom wyjściowy, niż czystość. To z dodatnią i ujemną połówką to Piotr ma rację, dodatkowo im więcej śmieci (harmonicznych itp) czyli sygnałów innych niż podstawowy, tym odbiornik bardziej "szumi" bo odbiera też z harmonicznych. Pomimo jakiś tam prostych filtrów wejściowych Czasem to się jednak wykorzystuje - np. takie mieszacze na kluczach, możemy odbierać na trzeciej harmonicznej VFO, bo tam jest otwarcie prostokątem, i to się wykorzystuje, patrz wątek o Husarku czy Husarze i innych homodynach/sdr'ach. Zdrówka! RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SP9FKP - 30-10-2015 12:45 Jeszcze słowo o symulatorach: właśnie ten układ był inspiracją do testu na symulatorze. Szczegóły w tym poście. Trochę mnie korciło, żeby to sprawdzić w naturze. RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SP3GO - 30-10-2015 14:31 Przy takim podłączeniu jak na schemacie, transformator daje zawsze sygnał symetryczny, więc każda para diod w modulatorze/mieszaczu będzie pracowała (będzie włączona) przez równy okres czasu - niezależnie od wypełnienia sygnału sterującego. Zatem faktycznie - zniekształcenie sygnału sterującego VFO nie jest tutaj krytyczne - poza wspomnianymi dodatkowymi szumami w odbiorze. Przy nadawaniu będziemy pewnie mieli niezbyt czysty sygnał sterujący dla PA, ale sam PA z obwodami LC i filtr wyjściowy pewnie załatwią sprawę czystości sygnału oddawanego do anteny. Po moich modyfikacjach amplituda nieco wzrosła, ale dodanie dodatkowego rezystora między emiter i dzielnik pojemnościowy w oscylatorze (podpowiedź innego Kolegi na priv) obniża amplitudę do poprzedniego poziomu, a dodatkowo "wygładza" sygnał jeszcze bardziej do ładnej sinusoidy :-) Póki co, tylko w symulatorze, ale ten dodatkowy rezystor wypróbuję w układzie po weekendzie. Pozdrawiam, Rafał SP3GO RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SP9FKP - 30-10-2015 15:27 (30-10-2015 14:31)SP3GO napisał(a): Przy takim podłączeniu jak na schemacie, transformator daje zawsze sygnał symetryczny, więc każda para diod w modulatorze/mieszaczu będzie pracowała (będzie włączona) przez równy okres czasu - niezależnie od wypełnienia sygnału sterującego. A tak to wygląda w rzeczywistości. Czas otwarcia diód wpływa na sprawność przemiany (amplitudy I/Q) a tym samym na zrównoważenie/wytłumienie niepożądanej wstęgi. Mozna to kompensować ale w rzeczywistym układzie zalezności jest dużo więcej. [attachment=10461] RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SP3GO - 30-10-2015 16:10 (30-10-2015 15:27)SP9FKP napisał(a): Czas otwarcia diód wpływa na sprawność przemiany (amplitudy I/Q) a tym samym na zrównoważenie/wytłumienie niepożądanej wstęgi. A masz jakieś materiały teoretyczne na temat sprawności przemiany mieszaczy diodowych? :-) Chętnie poznałbym temat od podszewki... RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SQ5KVS - 30-10-2015 16:32 Po transformatorze sygnał nie musi być symetryczny Średnie jest napięcie, równe zeru, ale sygnał nie jest symetryczny, i przez to czas otwarcia diód też nie jest taki sam. Czy to coś zmienia - zależy od konkretnego układu. RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SP9FKP - 30-10-2015 19:14 Mam ale o wiele bardziej pouczające dla forumowiczów będzie jeśli wykonasz stosowne symulacje, przestawisz i zinterpretujesz wyniki. RE: TinySSB a czystość sygnału VFO - SP3GO - 02-11-2015 10:38 (30-10-2015 16:32)SQ5KVS napisał(a): Po transformatorze sygnał nie musi być symetryczny Ja tylko piszę, że w tym konkretnym układzie po transformatorze sygnał jest symetryczny, bo transformator nawinięty jest trifilarnie, a uzwojenie wtórne ma na środku masę. Więc zdrowy rozsądek podpowiada, a oscyloskop pokazuje, że jednak sygnał jest symetryczny :-) Zatem czas otwarcia każdej pary diod będzie taki sam. (30-10-2015 19:14)SP9FKP napisał(a): Mam ale o wiele bardziej pouczające dla forumowiczów będzie jeśli wykonasz stosowne symulacje, przestawisz i zinterpretujesz wyniki. Acha... czyli masz, ale się nie podzielisz... :-) Bardziej od symulacji lubię zabawę z rzeczywistym układem i oscyloskopem, więc pewnie jeszcze sporo poeksperymentuję - między innymi dlatego wybrałem tak prosty i edukacyjny TRX, jakim jest TinySSB. No tyle, że ktoś tu na forum nie bardzo zachęca do dzielenia się pozyskaną wiedzą... Pozdrawiam, Rafał SP3GO |