Jaka skrzynka antenowa? - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Skrzynki antenowe i przełączniki (/forum-50.html) +--- Wątek: Jaka skrzynka antenowa? (/thread-2377.html) |
Jaka skrzynka antenowa? - SO3ALG - 28-06-2015 20:40 Witam, Z racji iż niedawno dostałem radio na KF(125W LSB/USB All Band), chciałem się zapytać o skrzynkę antenową. Skrzynka miałaby być montowana w pomieszczeniu z radiostacją(nie przy antenie). Chciałem zbudować skrzynkę typu L(z dwoma kondensatorami i jedną cewką). Długo już szukam kondensatorów zmiennych, które mogłyby przenieść taką moc jaką ma moje radio. Lecz nadzieja na ich znalezienie maleje wprost proporcjonalnie do upływającego czasu . Dlatego chciałem się was zapytać: 1. Czy warto zamiast kombinowania z kondensatorami zmiennymi zacząć budowę skrzynki opartej na przekaźnikach, cewkach i kondensatorach stałych? 2. Jeśli tak, to jaki projekt wykonać? Jeśli ktoś ma takie kondensatory zmienne na taką moc, to mogę ewentualnie odkupić. Proszę o pomoc. RE: Jaka skrzynka antenowa? - SP9RQA - 28-06-2015 21:11 (28-06-2015 20:40)SO3ALG napisał(a): (...) Nie załamuj mnie. To jakiej mocy masz to radio, że kondensatora nie znajdziesz? Wpisz sobie na allegro hasło "MAŁY NADAWCZY KONDENSATOR ZMIENNY" RE: Jaka skrzynka antenowa? - SO3ALG - 28-06-2015 21:15 Z tego co się dość dawno temu dowiedziałem, to ten kondensator dostraja dobrze tylko na górnych pasmach KF 20-30MHz... Jeśli się mylę, proszę mnie naprostować RE: Jaka skrzynka antenowa? - SP9RQA - 28-06-2015 21:27 Jeśli zakres pojemności ci nie pasuje, to zawsze możesz dodać stałą pojemność na jakimś przełączniku. Masz tam zresztą też kondensator "KONDENSATOR POWIETRZNY ZMIENNY 10-325 2x10-255 pF", a skoro są 3 sekcje to chyba da się to jakoś połączyć ;-) RE: Jaka skrzynka antenowa? - SO3ALG - 28-06-2015 21:32 W sumie racja, mógłbym tak zrobić(i pewnie tak zrobię). Ale jeśli chodzi o drugi kondensator, to on: Cytat:Wytrzymuje do 200V.Skoro wytrzymuje do 200V to można go użyć jako drugiego kondensatora?(po pierwszym kondensatorze i cewce)? Czy dobrze rozumiem, że pierwszy kondensator musi być na jak najwyższe napięcie i tak do 300pF a drugi na jak najwyższą pojemność, ale niższe napięcie? |