![]() |
Zmiana kroku sterowania syntezą częstotliwości. - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Syntezy częstotliwości i moduły DSP (/forum-74.html) +--- Wątek: Zmiana kroku sterowania syntezą częstotliwości. (/thread-1934.html) |
Zmiana kroku sterowania syntezą częstotliwości. - SP9AKI - 16-02-2014 19:32 Trafił mi się gotowy moduł syntezy częstotliwości DDS AD 9850 + PIC16F628 (LU5DJV). Chcę go wykorzystać w budowanym TRX, ale powstrzymuje mnie pewien mankament, a mianowicie sposób wybierania wartości kroku przestrajania: 10Hz > 100Hz > 1 kHz > 10 kHz > 10 Hz > 100 Hz ......... Ruch ten odbywa się tylko w jedną stronę. To może by kłopotliwe w TRX. Czy można zmodyfikować ten układ, aby można było przeskoczyć albo "w górę" albo "w dół" w zależności od chwilowej potrzeby? Jednocześnie proszę o pewną wyrozumiałość, jestem początkujący w tym temacie. RE: Zmiana kroku sterowania syntezą częstotliwości. - SQ5KHA - 16-02-2014 20:32 Jeśli autor udostępnił pliki źródłowe, nie wynikowe, to nie będzie problemu, ale jeśli nie ma plików źródłowych to nic się nie poradzi, chyba że się napisze program od nowa, niestety ![]() Vy 73 Darek |