Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Dyskusja ogólna (/forum-63.html) +--- Wątek: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB (/thread-1743.html) |
Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SQ5KVS - 16-08-2013 13:34 Witam. Błądząc około tematyki homodyn, natrafiłem na kilka artykułów opisujących "fazowo rotacyjną demodulację SSB" - pokrótce - najpierw mamy mieszacz kwadraturowy, który daje nam cztery sygnały I, Q, -I, -Q, następnie - zamiast polifazera, detektor SSB złożony z kilku (góra kilkunastu) rezystorów, oraz kluczy przełączających jeden-z-iluśtam. Metoda wydaje mi się o tyle ciekawa, że nie trzeba dobierać rezystorów i kondensatorów tak dokładnie jak w polifazerze. Ale też ma wady - dziura na częstotliwościu rotacji, pewnie są też inne (szumy w paśmie akustycznym?). Czy ktoś z forumowiczów interesował się tematem, coś zrealizował, ma jakieś przemyślenia? Artykuł mozna znaleźć googlem wyszukując: Achieve_Phasor_Rotation_With_Analog_Switches.pdf (ze względu chyba na nawiasy kwadratowe, nie wkleja się jak trzeba, po kilku próbach wklejenia zrezygnowałem). Pozdrawiam RE: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SQ4AVS - 16-08-2013 14:16 Zobacz to http://lea.hamradio.si/~s53mv/zifssb/block.html http://lea.hamradio.si/~s53mv/zifssb/lscband.html są wzory płytek w transcivierach na pasma mkf, tak kiedyś to robiłem i jak najbardziej działa, ogólnie każda konstrukcja Matjaza Vidmara S53MV jest odtwarzalna ;-) RE: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SQ5KVS - 16-08-2013 14:27 Ja dokładnie na tą stronę trafiłem za pierwszym razem, potem poszukałem trochę - ale, co się robi na pasma mikrofalowe (z konieczności) tego nie trzeba/nie warto robić czasem na pasma KF. Stąd moje pytanie o konsrukcje na KF - jak to brzmi, czy warto, czy jakieś minusy/plusy, itp Pozdrawiam Edit: Chodziło mi o to że pewne rzeczy dla mikrofal (nie koniecznie to o czym mowa w temacie) robi się z konieczności. Bo tak jak na KF się nie da. RE: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SQ4AVS - 16-08-2013 14:30 Tego na pasma mkf nie robi się z konieczności RE: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SQ5KVS - 16-08-2013 15:00 Ok, zapytam inaczej - czemu się robi tak (albo czemu Ty tak robiłeś) a nie np. polifazer, przesuwniki fazy, DSP, czy jeszcze jakoś inaczej. Plusy/minusy. Pozdrawiam RE: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SQ4AVS - 16-08-2013 15:27 ogólnie moim zdaniem dobre dsp najlepsze patrz kx3 w układzie z rotorem można uzyskać żądane przesunięcie fazy w szerszym zakresie częstotliwości niż w układzie z polifazerem czemu ja robiłem -bo popełniłem kiedyś ten układ RE: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SP2JQR - 16-08-2013 15:29 Rafale, jakie było wytłumienie częstotliwości rotacji? To dla mnie podstawowa praktyczna informacja co do trzeciej metody formowania sygnału SSB. RE: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SQ4AVS - 16-08-2013 15:38 Henryku zwyczajnie nie mierzyłem, to nie były czasy gdy soft do analizy widma był dostępny tak jak teraz, w wolnej chwili postaram się zmierzyć. RE: Fazowo - rotacyjna demodulacja SSB - SP2JQR - 16-08-2013 17:27 W mtakim razie czekam, bo bardzo mnie to interesuje. |