![]() |
Transformator do PA - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Wzmacniacze mocy (/forum-73.html) +--- Wątek: Transformator do PA (/thread-1569.html) Strony: 1 2 |
Transformator do PA - SP2HFH - 22-12-2012 19:54 "Wpadła" mi w ręce lampa GU74B ![]() Jakiś czas temu na forum SP7PKI był podobny temat, ale po bezsensownej dyskusji ( tzn mało konkretnej z osobistymi wycieczkami ) został zamknięty. Jeżeli temat posta nie pasuje do tego działu, to proszę Admina o przesunięcie tam gdzie powinien się znaleźć. RE: Transformator do PA - SP9MRN - 23-12-2012 0:17 W Gliwicach przy jp2 jest skelpik, w którym nawijano wszystko. http://elektronika-sklep.pl/sklep/index.php?d=kontakt może jeszcze to robią. znajomy był zadowolony, ale sam u nich nic nie nawijałem. MAc mrn RE: Transformator do PA - SP1UJB - 23-12-2012 12:27 Proponuję pomyśleć nad podwajaczem napięcia, wtedy łatwiej będzie dostać coś z demobilu. Mam właśnie takie trafo o napięciu 1 KV z jakiegoś starego angielskiego urządzenia lampowego. Może więc, to jest łatwiejsze rozwiązanie - tanie trafo z rozbiórki, z niższym napięciem. Ps. jeszcze pytanie - po co moc aż 2 kW? RE: Transformator do PA - SP1NV - 23-12-2012 13:32 Witam ja bym zapytał o transformator z wyjściem do 1000V ale z dwoma niezależnymi uzwojeniami .Po nawinięciu je łączysz i masz 2kv. RE: Transformator do PA - SP2HFH - 23-12-2012 17:44 Wariant z powielaczem rozważam, podobnie jak 2 x 1000V. Dlaczego 2kVA ? To taka wartość orientacyjna jak zadaję pierwsze pytania producentowi. Moje szacunki są następujące: Maksymalna moc strat w lampie = 600W Sprawność wzmacniacza w klasie AB = 60 % ( straty = 40%) Moc zasilania wysokiego napięcia P1 = 600 W/ 40% = 1500W Moc zasilania żarzenia P2 = 12,6 x 4 A ( 3,6 ++ ) = 50W Moc zasilania siatek = ? Moc zasilania pomocniczego = ? Jakiś zapas mocy aby nie pracować przy pełnym obciążeniu. Czyli jakieś 1,6kW mocy będę potrzebował. Ok, te 2kVA to lekka przesada. Jeżeli w moich szacunkach coś pominąłem albo żel podszedłem do tematu to proszę o konstruktywne uwagi. Jeszcze jedno. Czy ktoś próbował nawijać toroida "ręcznie" ? . Mamy w firmie nico dużych rdzeni ( były na nich kiedyś robione przetwornice tyrystorowe - ale ja wtedy pracowałem gdzie indziej ). Może namotać coś samemu. Program do liczenia jeszcze gdzieś jest RE: Transformator do PA - SP5LQV - 24-12-2012 13:55 Cześć ! Toroidu niestetyt sam nie nawiniesz -- szkoda wysiłku i druta . Potrzebna maszyna . Ale jak masz rdzenie to Lykaj ! zanieś do zakładu ( poszukuj ) bo w toroidzie najdrożym elementem jest zwinięta blacha . Madrzy ludzie do wzmacniaczy używają 2 sztuk transformatorków . 1 tylko do anodowego 2 do siatek + pomocnicze Siatka 2 lampki ma moc maksymalną 20 wat ( lepiej nie przekraczać ) siatka 1 ( minus i sterowanie góra 5 wat poszukaj charakterystyki lampki . Poszukaj opis wzmacniacza ZZ 750 na takiej lampce a jak nie znajdziesz to dostaniesz na poczte ( jak będziesz chciał) POZDROWIENIA ŚWIĄTECZNE I NOWOROCZNE DLA WSZYSTKICH KOL. Z HOMEMADE ANDRZEJ SP 5LQV RE: Transformator do PA - SP9FYS - 24-12-2012 17:37 (24-12-2012 13:55)SP5LQV napisał(a): ..Toroidu niestetyt sam nie nawiniesz -- szkoda wysiłku i druta . Potrzebna maszyna ... Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią. Samodzielne nawinięcie transformatora toroidalnego jest mozliwe i niespecjalnie trudne (może za wyjątkiem transformatora żarzeniowego ![]() (24-12-2012 13:55)SP5LQV napisał(a): ... Madrzy ludzie do wzmacniaczy używają 2 sztuk transformatorków . Fatalny wariant... Rozdzielanie zasilania anody i drugiej siatki na oddzielne transformatory to nie jest najlepszy pomysł. Czasem zdarza się, że "poleci" anodowe (albo się nie włączy...) i przy zaproponowanym wyżej sposobie zasilania, następuje natychmiastowe zniszczenie lampy wskutek przekroczenia dopuszczalnej mocy drugiej siatki. Niezbędne są wtedy dość skomplikowane układy zabezpieczające które spowodują jednoczesny zanik napięcia 2-giej siatki. Tak może to byc rozwiązane: http://www.muenster.de/~dl5qe/qexartic.pdf Ten problem nie występuje przy jednym transformatorze obsługującym zasilacz anodowy i drugiej siatki. Pozostałe napięcia mogą tj żarzenie i minus I siatki mogą byc razem (ale nie muszą) na oddzielnym transformatorze. Generalnie - żarzenie powinno być włączane jako pierwsze a zasilane II siatki jako ostatnie (jeżeli nie jest na tym samym transformatorze co anodowe). ________________________________________ Z najlepszymi życzeniami światecznymi Ryszard RE: Transformator do PA - SO3ALG - 29-01-2014 9:33 W poznaniu transformatory i silniki nawija i przewija zakład Henel RE: Transformator do PA - SP2JQR - 29-01-2014 10:16 Wielkość transformatora powinna uwzględniać fakt do jakiej emisji będzie używany, jeśli tylko do SSB to może być znacznie mniejszy. RE: Transformator do PA - SO3ALG - 19-03-2014 23:34 Moze dwa Trafa od mikrofalowek? |