Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Oprogramowanie (/forum-84.html) +--- Dział: Technika programowania mikroprocesorów (/forum-85.html) +--- Wątek: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 (/thread-1161.html) |
Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SP4EJT - 13-01-2012 21:08 Podsumowując ten wątek : http://sp-hm.pl/thread-1155.html I wszystko już jest jasne ... zrobiłem to na dwóch różnych komputeraz z systemem XP. 1. Zainstalowałem AVR Studio 4 http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/AvrStudio4Setup.exe przy próbie uruchomienia naszego projektu pokazało się to co na zdjęciu 1_........ 2. Następnie zainstalowałem (przed tym należy oczywiście wyłaczyć AVR Studio4) WinAVR (wersja 20100110) z tej strony: http://sourceforge.net/projects/winavr/files/WinAVR/ przy próbie uruchomienia naszego projektu pokazało się to co na zdjęciu 2_........ 3. Następnie (przy wyłączonym AVR Studio4 ) zainstalowałem Toolchain http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/avr-toolchain-installer-3.3.0.710-win32.win32.x86.exe przy próbie uruchomienia naszego projektu ukazało sie to co na zdjęciu3_....... CZYLI TO CO POWINNO i to wskazuje na prawidłowe działanie. Poniżej schemat (mam go zrobinego w eagle jak ktoś chce to wyślę - piszcie na mój email) Tu widok płytki z góry (od strony elementów) Tutaj widok ścieżek - możecie sobie wydrukowac i zrobić prasowankę Zamieszczam tu paczki "lekcja1.zip" i "lekcja2.zip" Wgrywajcie te lekcje tak żeby w katalogu "kurs" były katalogi "lekcja1", "lekcja2" , 3 ,4 itd itd..... RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SQ2EER - 13-01-2012 21:29 Witam - po doinstalowaniu Toolchain jest taki efekt rm -rf lcd.o lcd.elf dep/* lcd.hex lcd.eep lcd.lss lcd.map c:\Program Files\Atmel\AVR Tools\AVR Toolchain\bin\rm.exe: nie można wykonać lstat na `dep/*': Invalid argument make: [clean] Błąd 1 (zignorowany) Build succeeded with 0 Warnings... avr-gcc -mmcu=atmega32 -Wall -gdwarf-2 -Os -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT lcd.o -MF dep/lcd.o.d -c ../lcd.c In file included from ../lcd.c:6:0: c:\program files\atmel\avr tools\avr toolchain\bin\../lib/gcc/avr/4.5.1/../../../../avr/include/util/delay.h:89:3: warning: #warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>" avr-gcc -mmcu=atmega32 -Wl,-Map=lcd.map lcd.o -o lcd.elf avr-objcopy -O ihex -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature lcd.elf lcd.hex avr-objcopy -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom="alloc,load" --change-section-lma .eeprom=0 --no-change-warnings -O ihex lcd.elf lcd.eep || exit 0 avr-objdump -h -S lcd.elf > lcd.lss AVR Memory Usage ---------------- Device: atmega32 Program: 324 bytes (1.0% Full) (.text + .data + .bootloader) Data: 0 bytes (0.0% Full) (.data + .bss + .noinit) Build succeeded with 1 Warnings... pozdrawiam 73 Jacek. RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SP4EJT - 13-01-2012 23:39 No dobra, cieszę sie ale powiedzcie czy zaprogramowaliscie Atmege i zadziałała czy na sucho kompilowaliście ? Jeśli wyskakuja przy kompilacji jakieś błędy w których jest " F_CPU" to znaczy że kompilator nie wie jaką częstotliwościa taktujemy mikrokontroler. Żeby kompilatorowi to "powiedzieć" należy: - kliknąć menu "Project" potem "Configuration Options" i w pole Frequency wpisać częstotliwość naszego kwarca w Hz. - kliknąć ok i spróbować kompilować jeszcze raz (w oknie gdzie pokazywały sie błędy powinny być teraz tylko zielone kropki (zielone = brak błędów i ostrzeżeń, zółte= ostrzeżenia, czerwone=błędy) Skopiujcie sobie katalog "lekcja2" (z zawartością) pod nazwą "lekcja3" do katalogu "kurs" ... uruchomcie AVRStudio wskazując na plik "lcd" w "lekcja3". Skasujcie cały kod z pliku lcd.c i na miejsce skasowanego wklejcie to co poniżej: Kod: /* Jest to trzecia lekcja Kursu Programowania mikrokontrolera Atmega w języku C ... i proszę się nie wstydzic i pisac co jest nie zrozumiałe !!!!!!! bo mam wrażenie że straciliście zapał. RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SQ7HJB - 14-01-2012 1:01 Cześć! To nie strata zapału. Tylko brak czasu. W pracy prawie do 23 a później po nocach czytanie forum. Muszę jeszcze czekać na programator a w weekend pcb pod ATmege. Pozdrawiam RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SQ2EER - 14-01-2012 1:54 Witam - u mnie na pcb picastar znowu trochę przybyło dlatego nie pisałem nic - zaraz pobiorę lekckę2 - i muszę zrobić trochę porządku na stole aby podłączyć płytkę testową - ale to się da - proszę o kontynuowanie lekcji - pozdrawiam Jacek. RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SQ9JXB - 14-01-2012 12:28 U mnie kompilacja na sucho. Czekam na zestaw ewaluacyjny. I tak samo braki czasowe. Ale lekcje mogą trwać. P.S. Jak będą wątpliwości i problemy to na pewno tu napiszę RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SP3IQ - 14-01-2012 15:17 Witam, U mnie ALL OK, to znaczy zamówiłem i teraz czekam na zestaw uruchomieniowy do Atmega32. Do tej pory trochę bawiłem się Atmega8 i skromnym zestawem uruchomieniowym. Marcinowi wielkie dzieki za pomysł "kursu". Dla mnie ten kurs jest mobilizacją do pracy, samemu to czasem się nie chce. Poza tym można wymieniać poglądy i wspólnie nad czymś pracować. Jeśli ktoś myśli poważnie o języku C, to przy okazji polecam następujące książki: 1. Paweł Borkowski "AVR&ARM7" . Bardzo dobra pozycja na sam początek przygody z mikrokontrolerami. Moim zdaniem największą zaletą tej książki są podane bardzo szczegółowo (wręcz "łopatologicznie") przykłady, od bardzo prostych do bardziej zaawanasowanych zaprezentowanych w 4 językach : ASM, C, BASCOM i Pascal. W każdym przykładzie są podrozdziały dla każdego języka odrębnie, ale ASM jest podstawą do szczegółowych rozważań, następnie kolejno C, Bascom i Pascal. 2. Tomasz Francus "Język C dla mikrokontrolerów AVR". Książka przeznaczona dla bardziej zaawansowanych czytelników. Jeśli ktoś przerobił co najmniej większość przykładów z poz.1 i chce kontynuować zabawę w C, to jest to moim zdaniem najlepsza pozycja. Na uwagę zasługuje rozdział w którym podane są dość szczegółowo podstawy języka C dla AVR. 3. Stephen Prata "Szkoła programowania. Język C". Najlepsza pozycja w języku polskim do nauki C od podstaw. Nie jest to dialekt języka dla mikrokontrolerów ale dla programisty języka C w ogólnym przypadku. Czytelnik tam znajdzie doskonale wyjaśnionych wiele trudnych kwestii i to podanych w bardzo przystępnej i zrozumiałej formie, na przykład konwersje typów (procedury rzutowania). 73 Bogdan, SP3IQ. RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SP4EJT - 14-01-2012 15:54 Przecież my dopiero zaczynamy. Jak masz chęć do nauki to przeczytaj wszystko od początku i na pewno nadrobisz straty. Jestem sam z dzieckiem w domu dziś i jutro więc dużo pewnie nie napiszę. \córka bardzo jest absorbująca Najpóźniej w poniedziałek dalsza część kursu. RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SQ6OXK - 14-01-2012 18:08 To nie tak, ja bardziej chciałem pomóc tym mniej doświadczonym Ewentualnie może jak dojdziemy do takich zaawansowanych, rzeczy jak na przykład FFT to zmienię kierunek oddziaływania. PS. Czemu AVR Studio 4, a nie 5? RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4 - SP3IQ - 14-01-2012 19:18 (14-01-2012 18:08)SQ6OXK napisał(a): ...jak na przykład FFT...W tym wątku Marcin SP4EJT zaproponował kurs jak jest podane w tytule tego wątku i jego uczestnicy zgodzili sie na tak rozwijany temat. Dotąd jeszcze nie mówiliśmy o celach, ale wiadomo, że uczymy się aby tą wiedzę wykorzystać w projektach, które są nam krótkofalowcom potrzebne. Mogą to być częstościomierze, DDS na AD..., DDS na SI..., sterowniki przełączania anten, itd. Jednym z celów może też być wykorzystanie wyświetlaczy TFT, czy filtry FFT. Ale uważam, że w chwili obecnej wprowadzanie w tym wątku jakiegokolwiek projektu (nawet najbardziej atrakcyjnego) byłoby niecelowe. Powinniśmy zgodnie z początkowym założeniem przerobić kilka lub lepiej kilkanaście "lekcji" (przykładów), które prowadzi Marcin SP4EJT zgodnie z założeniem początkowym. Temat, który Paweł SQ6OXK proponuje (analizy FFT), jest jak najbardziej potrzebny i bardzo ciekawy, ale nadaje się do nowego wątku. Jeśli taki wątek zostanie otwarty, to będę w tym wątku też uczestniczył. 73 Bogan, SP3IQ. |