Prosty pięciopasmowy odbiornik KF (Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących) - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Odbiorniki radiowe (/forum-77.html) +--- Wątek: Prosty pięciopasmowy odbiornik KF (Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących) (/thread-3995.html) |
RE: Prosty pięciopasmowy odbiornik KF (Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących) - SP9LVZ - 14-01-2021 11:11 W związku z tym, iż mówimy w wątku już o dwóch rożnych wzmacniaczach słuchawkowych, to zwracam uwagę obecna wymina informacji dotyczy układu który jest na schemacie z odbiornikiem (3 tranzystorowy). Jerzy, sprawdź czy wzmacniacz ci się nie wzbudza na w.cz. - zablokuj kolektor T5 (tranzystor wyjściowy) kondensatorem 10 nF od masy. Jeśli testujesz wzmacniacz wg. oryginalnego schematu odbiornika to dodaj kondensatory pomiędzy kolektory a bazy kolejno w tych tranzystorach (ja bym zaczął od niskich wartości 330pF w górę) - powinny ograniczyć pasmo przenoszenia i obniżyć szumy wzmacniacza. RE: Prosty pięciopasmowy odbiornik KF (Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących) - SQ9RFC - 16-01-2021 21:05 Człowiek uczy się całe życie. Faktycznie wzmacniacz na w.cz. się wzbudzał i to na wszystkich możliwych losowych częstotliwościach jednocześnie, dlatego myślałem że to szum. Ograniczyłem pasmo do 3kHz dając kondensatory 470p pomiędzy kolektory i bazy wszystkich tranzystorów. W tym momencie jest kilka contest`ów jednocześnie. Tumult straszny, więc można posłuchać i biggun i qrp. Ale odbiór dwu-wstęgowy nie pozwala na start na takiej zabaweczce w zawodach. Przetestowałem mieszacz na diodach ostrzowych - pierwsze wrażenie: jest zdecydowanie ciszej - jeszcze za wcześnie na opis. W chwili wolnego czasu ... * Pomierzyć ten wzmacniacz programem audiocity - jeśli nie pomyliłem nazwy. * Wpadłem na pomysł jak zrobić odczepy i pobierać sygnał z cewki, ale strojenie jeszcze na diodzie pojemnościowej... * To samo ale strojone kondensatorem - przekładnia się właśnie drukuje ... ta na łożyskach. * powielacz generatora celem stworzenia nadajnika CW. * kompletny TRX CW może na MAS Zasilanie tego odbiornika z bateryjki 9V jest całkiem słuszne. Mam kilka takich zabaweczek i sobię wychodzę z nimi do ogrodu, podpinam antenę i mogę słuchać na leżaczku bez konieczności targania zasilacza, kabli, albo większego akumulatora. Taka bateryjka ( ja kupiłem akumulatorki ) wystarcza na wiele godzin odbioru. Proste układy analogowe policzone na 12 V -13.8V będą poprawnie pracowały przy 9V. RE: Prosty pięciopasmowy odbiornik KF (Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących) - SP9LVZ - 17-01-2021 12:34 To chyba już można zrobić końcowy schemat odbiornika, który działa prawidłowo. Niestety większość niepowodzeń w uruchamianiu urządzeń tkwi właśnie w tym, że powiela się schematy bez analizy czy prawidłowo pracują. Na MAS inna konstrukcja jest u mnie w porzygotowaniu. RE: Prosty pięciopasmowy odbiornik KF (Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących) - SP9VQ - 29-01-2021 21:32 Cytat:Jerzy, sprawdź czy wzmacniacz ci się nie wzbudza na w.cz. - zablokuj kolektor T5 (tranzystor wyjściowy) kondensatorem 10 nF od masy. Jeśli testujesz wzmacniacz wg. oryginalnego schematu odbiornika to dodaj kondensatory pomiędzy kolektory a bazy kolejno w tych tranzystorach (ja bym zaczął od niskich wartości 330pF w górę) - powinny ograniczyć pasmo przenoszenia i obniżyć szumy wzmacniacza. Też zastosuje się do tych zaleceń co do wzmacniacza ze schematu z pierwszego postu (na trzech tranzystorach) Cytat:Zasilanie tego odbiornika z bateryjki 9V jest całkiem słuszne. Bateria lub jak proponował Piotr SP9LVZ akumulator do uruchamiania układów są w sam raz (z zabezpieczeniem co by nie upalić układ). Chyba niepotrzebnie się pochwaliłem zasilaczem bo w końcu dostałem coś innego na urodziny. Przetestowałem sobie układ wzmacniacza ze schematu od Piotra SP9LVZ zasilany z szybko zmontowanego zasilacza sieciowego i efektów przydźwięku zero! Czasu na budowę praktycznie od początku roku nie mam (praca) co nie oznacza, że temat umarł. Zasilacz sobie zbuduję, wsadzę w obudowę. Obecnie czekam na rdzenie toroidalne. Już się doczekać nie mogę Cytat:To chyba już można zrobić końcowy schemat odbiornika, który działa prawidłowo. Niestety większość niepowodzeń w uruchamianiu urządzeń tkwi właśnie w tym, że powiela się schematy bez analizy czy prawidłowo pracują. Piotr, jak znajdę chwilę to poprawiony schemat narysuję, tak co by był też dla innych. |