Piligrim SMD z DW Radio - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Piligrim SMD z DW Radio (/thread-1593.html) |
RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP5IOU - 04-02-2014 20:16 Hej. Ja daje sygnał wprost z ICS502. plgrim działa mi od 1MHz do 30MHz bo szerzej nie próbowałem. Przydał by się układ DSP do uzyskania węższych filtrów przy odbiorze np do CW, ale jak na gotowy układ w przystępnej cenie odbiornik nawet bez dodatków jest przyzwoity. Sygnał wyjściowy TX jest niestety o dosyć niskim poziomnie - 0.2V pp peek to peek, ale jest przyzwoitej jakości. Wymaga to kilkustopniowej szerokopasmowej końcówki PA. Chciałem zastosować wzmacniacz na Polyfetach z DW Radio, ale niestety wczoraj uwaliłem przy próbach polyfety F1002 i muszę się rozglądać za inną końcówką. Ale przynajmniej sprawdziłem wydajność prądową Chińskiej przetwornicy z 12 - na 24V. Jest wydajna Uwaliła dosyć potężne tranzystory F 1002.A radyjko było już prawie gotowe do pierwszego QSO. Synteza sterowana ekranem dotykowym - kod źródłowy umieściłem w temacie Zastosowanie.... HY-Mini...... No właśnie czym można zastąpić te polyfety, nawet kosztem spadku mocy? Może IRF530? niestety w datasheet nie podają częstotliwości granicznej. Chyba się wezmę za programowanie zamiast palić kolejne tranzystory, których zresztą nie mam . RE: Piligrim SMD z DW Radio - ORINOCO - 04-02-2014 22:31 Ja po zadaniu tego pytania zdążyłem wgryźć się w temat i znalazłem schemat Husarka tam na wejściu są dwie bramki NOR. To rozwiązanie pozwoliło mi podać słabszy sygnał. Zaobserwowałem, że z generatora na AD9951 wychodzi więcej śmieci niż z SI570 co objawia się sporymi szumami. Borykam się z problemem "przesłania" kabelkiem koncentrycznym sygnału z SI570 (CMOS) na płytkę TRX'a. Rozwiązanie z Husarka działa u mnie na 40 cm kabelku koncentrycznym prawie do 30Mhz. Chyba skrócę kabelek. Nie chcę dawać SI570 blisko płytki Piligrima bo procesor sterujący SI570 może zakłócać tor odbiornika. Jak sobie z tym radzicie? Nurtuje mnie też kształt sygnału prostokąta na wyjściu 74AC164. Czy ktoś z Was mógł by wykonać zdjęcia przebiegów (oscyloskopem cyfrowym) za układem AC164 przy około 3MHz i około 30MHZ? Wystarczy pomiar na jednej nodze układu z wyłączonym filtrem w oscyloskopie. Może takie zdjęcia są gdzieś w sieci? RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP5IOU - 05-02-2014 0:20 Ja próbowałem tę płytkę Pilgrima zarówno z generatorem analogowym - mam taki generator pomiarowy od 10 - 550 MHz, potem z Si570 i niestety nie udało mi sie dociągnąć do 30MHz. Kombinowałem z dopasowaniem, transformatorkami, ale efekt mizerny. do pasma 24 <Hz chodziło, wyżej nie. Spadała amplituda sygnału, albo eogóle Si570 zrywał synchronizacje PLL. W końcu zastosowałem gotowy moduł DDS na AD9851 plus posielacz PLL x3 na ICS502. DDS sterowany ze sterownika na plytce z procesorem ARM - płytka HY-Mini z ekranem dotykowym. Nawet nie zakłóca odbiornika, mimo że moduł nie jest jeszcze do końca odekranowany. To mi sie najlepiej sprawuje. Na częstotliwościach niższych, sygnał z ICS502 jest zbliżony do prostokąta, potem w miarę wyższych częstotliwości coraz bardziej sinusoidalny, do czego pewnie sie przyczynia pasmo oscyloskopu, na którym to obserwuję. To jest oscyloskop analogowy z pasmem 150MHz, więc przebiegi mógłbym najwyżej sfotografować. Trzeba sobie zdawać sprawę, że przy takim paśmie oscyloskopu, prostokątny przebieg 50MHz będzie widziany jako nieco zniekształcona sinusoida, więc ten kształt przebiegów traktuję z pewną rezerwą. Generalnie na krótkich kabelkach wszystko chodzi lepiej. Trzeba tylko wsadzić podzespoły do obudowy i pooddzielać ekranami. Ja całe "zło" czyli procesor, wyświetlacz, synteza, powielacz, przetwornica dająca -12V, bufory strujące przekaźnikami, umieściłem na płytce, która jest dopięta pinami do złącz na płytce HY-Mini i to wszystko chce zaekranować. Drugie "zło", czyli końcówka mocy i przetwornica 12 / 24V w miejscu dobrze odekranowanym od płytki Pilgrima. Przewody do potencjometrów i głośnika wewnętrznego dobrze ekranowane. Niestety wczoraj załatwiłem tranzystory Polyfet F 1002 w końcówce i chyba jeszcze coś w stopniach poprzedzających, więc transceiverek trochę poczeka aż będzie mogł nadawać. No nic popracuję nad oprogramowaqniem sterownika. RE: Piligrim SMD z DW Radio - ORINOCO - 07-02-2014 15:46 Jak sobie radzicie z podłączeniem wskaźnika wychyłowego jako s-metr? Ja na próbę na miejsce R101 i równolegle do R100 dałem potencjometry 100K. Udało mi się ustawić mikroamperomierz na rozsądne wychylenie. RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP5IOU - 09-02-2014 12:02 Witku Sp1HQA. Przetwornica step up 150W 12 na 24 (regulowana) Na Ebay 4.68$ free shippment: 150W DC-DC Boost Converter 10-32V to 12-35V Step Up Voltage Charger Power Przetwornica step down do sprawnego zjechania z 12V na 8V czy 5V do zasilania wszelakiej logiki w radiu: Na Ebay 1.98$ free shippment New Mini DC-DC Converter Adjustable Step Down Module Power Supply Output 1.3-17V Z tego modułu poprzez układ podobny do podwajacza napięcia uzyskuję -12V do płytki Pilgrima. Zjeżdżam z 12V na 8 a potem, żeby było napewno bez śmieci z tych 8V na 7805 do zasilania DDS, ICS502 i płytki HY-Mini (sterownik procesorowy). Nie podaje linków do aukcji, bo się deaktualizują. Te moduły i setki innych drobiazgów są w ciągłej sprzedaży i jak widzę coraz taniej. Co do S-Metra, to ja wpuszczam ten sygnał wprost na przetwornik Analogowo Cyfrowy procesora sterownika i programowo przyporządkowuje wartości napięć do siły wyrażonej w S-ach. Porównywałem z IC-7000 i tak ustawiłem program, aby się odczyty zgadzały. Z wychyłowym wskaźnikiem może być kłopot, ponieważ zakres zmian napięcia jest niewielki i nie zaczyna się od zera. U mnie tak od 1.4 - 2.1V. Nawet do wskaźnika wychyłowego wsadziłbym choćby niewielki procesorek np. attiny 13 (8 nóżek i kosztuje kilka złotych) wkorzystałbym wbudowany ADC i przetworzyłbym sygnał analogowy z płytki pilgrima na postać cyfrową, a potem wykorzystując wbudowany PWM uzyskałbym sygnał wprost sterujący miernikiem według skali S. To najprosze sprzętowo rozwiązanie i bardzo skuteczne. Zastanawiam się jak zwiąkszyć opóźnienie automatyki w płytce Pilgrima. Trzeba zwiększyć któryś z kondensatorów w układzie automatyki. Może ktoś to już zrobił i podzieli się doświadczeniem. RE: Piligrim SMD z DW Radio - SQ9LFP - 23-02-2014 11:38 Witam dostępne są nowe poprawione płytki w DW Radio http://allegro.pl/plyta-transcivera-kf-1-5-30mhz-homodyna-pilgrim-i3992943530.html pozdrawiam. RE: Piligrim SMD z DW Radio - SQ9RFC - 24-02-2014 3:50 I całą przyjemność z dłubania szlak trafił. "Jasiu zbierał znaczki, tata kupił mu kilogram, Jasiu już nie zbiera znaczków." RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP9OYN - 24-02-2014 7:36 (24-02-2014 3:50)SQ9RFC napisał(a): I całą przyjemność z dłubania szlak trafił.Dziwisz się, że nie same PCB, wyszłoby wreszcie jak z nas strzygą ! RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP5BMP - 24-02-2014 8:07 Kolego, a co stoi na przeszkodzie abyś zlecił, lub opracował PCB, następnie je wyprodukował i rozprowadzał wśród kolegów bez tego dodatku w postaci „strzyżenia „ ? Pozdrawiam wszystkich "Dłubaczy" RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP5IOU - 24-02-2014 13:58 (24-02-2014 3:50)SQ9RFC napisał(a): I całą przyjemność z dłubania szlak trafił.Osobiście cieszę się że można kupić zarówno gotowy transceiver, komponenty do zrobienia radia według swojego czy czyjegoś projektu, jak i gotowe uruchomiane klocki, z których można zrobić swoje urządzenie. Każdy ma wybór. Jeszcze kilka lat temu zmontowałbym płytkę Pilgrima samodzielnie, ale niestety wzrok i rączki już nie te. Więc moduły są bardzo mile widziane. Cena, widomo zależy od podaży i popytu. Napewno chętniej bym zapłacił stówkę a nie ponad dwie, ale jednak kupiłem płytkę . A z innej beczki. Co zostało zmienione w stosunku do poprzedniej płytki? Aaaa. Do PA wmontowałem w miejsce uszkodzonego drivera na MRF-ie, IRF510 z kawałkiem blaszki. z kolektor wyszedłem przez 100nF na przekaźnik antenowy i na takiej prowizorce zrobiłem kilkanaście QSO na 80m, 40m, 20m i 12m, w tym nawet DX-a na 80-tce. Do anteny wychodzi jakieś 1-3W. Czy ulepszona została automatyka? Moim zdaniem jest za płytka. Jeszcze sygnał automatyki nie zmniejsza czułości, a już trzeba ustawiać głośność na minimum. |