Piligrim SMD z DW Radio - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Piligrim SMD z DW Radio (/thread-1593.html) |
RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP4LVC - 15-01-2014 12:57 W sumie racja, ale kosztem circa 10 zł byłby to skończony od A do Z projekt. Nie zmienia to faktu, iż tak jak napisałem warto nabyć tę produkcję do przeróżnych eksperymentów. Dzięki za info Janusz. RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP9MRN - 15-01-2014 13:06 Jestem ślepy. Ile one kosztują? Maciek RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP4LVC - 15-01-2014 13:11 Maciek obudź się! Na priva posłałem link. RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP9MRN - 15-01-2014 15:46 Obudziłem się ;-). Sensowna cena RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP5HQZ - 21-01-2014 17:26 Informacja . Na płytce filtrów z DW-RADIO jest błąd . Nie można wykorzystać płytki w kodzie BCD z syntezą Pilgrima. Odwrócone adresy. Wykonanie niezgodne z opisem. RE: Piligrim SMD z DW Radio - SQ9RFC - 22-01-2014 2:04 Odwrócone adresy ? Zmiana kolejność kabelków nie załatwi problemu? RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP5HQZ - 22-01-2014 10:20 Przepraszam ! Za mało napisałem bo to było moje pierwsze wejscie Hi! Płytka pracuje wspaniale.Podłączyłem ją do Pilgrima ,SP5WW i Taurusa. Chodzi jak burza i nie trzeba nic kręcić i stroić. Do testów rewelacja. Z przełącznikiem zakresów mechanicznym jest kompletną płytką i tylko ją montować. W opisie funkcjonalnym płytki jest napisane. J4 J3-pin 2,4,6 zakres 1-2 000 1.2Mhz - 3.75 3-4 100 3.30- 5-70Mhz itd natomiast adres 000 włącza zakres 21-30 Mhz itd Odwrócone o 180 stopni. Otrzymany schemat wyjaśnia problem. Zastosowałem swoją dodatkową płytkę , podłączając ją do pinów przełącznika mechanicznego i teraz już pracują prawidłowo wszystkie zakresy sterowane z syntezy. Pozdrawiam RE: Piligrim SMD z DW Radio - SQ6QV - 29-01-2014 0:25 Witam Wygląda, że dzięki DW_Radio wróciłem do krótkofalarstwa. Świetny pomysł, świetna płytka, serce się raduje, że komuś chciało się to wyprodukować i do tego sprzedaje ją w rozsądnych pieniążkach...do tego ją udoskonala. Przede wszystkim podziękowania za rozsądną cenę. Na razie sprawdziłem tylko, że działa odbiornik...nie mam filtrów pasmowych...właściwie nawet nie mam dziś anteny , oj trochę mnie nie było. Pierwsze uwaga: otrzymałem płytkę z kątowymi SMB - to dosyć "niepopularne" złącza, rozumiem, że do testu płytki. Wolałbym dostać płytkę bez tych złącz albo ze złączami w woreczku. Wymieniłem na SMA (do których na innych aukcjach DW_RADIO są kable...), wylutowanie starych jest dosyć kłopotliwe. W aukcji podano zasilanie +-12. Dodatnie nie stanowi kłopotu dla nikogo, ale ujemne może być mniejsze....ze schematu wynika, że na płytce jest używane tylko -5V po stabilizatorze liniowym. -5V i około 75mA - w dodatku jest wyprowadzone na pin - można pominąć stabilizator. W aukcji powinien się też pojawić, jeśli już nie schemat, to przynajmniej opis pinów. Na schemacie zasilanie SSM2167 to VDD (8V), powinno być VCC (5V) A tu model 3D podstawki pod płytkę, właśnie sobie taką wydrukowałem. Może jutro zapakuję to w obudowę. https://salwach.pl/img/HAM/TRX_FAZ/pligrim_dsc_5699s.jpg https://salwach.pl/img/HAM/TRX_FAZ/trx_faz.stl RE: Piligrim SMD z DW Radio - SP2IPT - 29-01-2014 9:32 Zlacza SMB sa bardzo popularne w sprzecie profesjonalnym. Boli troche tylko to, ze namietnie wszyscy wstawiaja jeden rodzaj (gniazdo lub wtyk) na plytke i nie mozna uzyc jumperow uzyskanych ze zlomu po GSM :/ pz RE: Piligrim SMD z DW Radio - ORINOCO - 01-02-2014 0:57 Witam, Proszę o informację jakie poziomy Up-p w.cz. podajecie na wejście J2 płytki? Czy układ będzie działać tak samo z sygnałem VFO sinusoidalnym i prostokątnym? |