![]() |
Tranceiver SDR Avala - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Urządzenia i oprogramowanie SDR (/forum-68.html) +--- Wątek: Tranceiver SDR Avala (/thread-334.html) |
RE: Tranceiver SDR Avala - SQ9RZI - 10-09-2012 20:53 (10-09-2012 10:48)M0OSH napisał(a): Jak popatrzysz na schemat od Tasy zobaczysz że tam powinna być zwora, czyli błąd na pcb. To miejsce jest w jakiś sposób krytyczne? Nie chciałbym lutować zworki do tych cieniuteńkich ścieżek. Mogę oczyścić z soldermaski dwa najbliższe, większe pola, wywiercić otwory i połączyć je kawałkiem przewodu w igielicie? Cytat:Możesz powiedzieć gdzie tą PCB nabyłeś? Jeden z kolegów z tego forum zamawiał kiedyś kilka płytek. Odkupiłem od niego jedną. RE: Tranceiver SDR Avala - M0OSH - 11-09-2012 1:24 Nie musisz lutować w miejscu gdzie nie ma pól lutowniczych. Natomiast połącznie jest konieczne jest to linia zasilania trx-a, Ja osoboście zdrapałbym trochę soldermaski i połączył od strony druku przewodem w izolacji RE: Tranceiver SDR Avala - SQ5NWU - 11-09-2012 18:44 Koledzy w zasadzie powiedzieli już wszystko ja tylko potwierdzam: tam powinna być zwora a brak pól lutowniczych to błąd w projekcie. Jest tam jeszcze jeden błąd: -jest odwrotnie narysowana kostka 74AC74 -przy 74AC74 nogi 2 i 3 są zwarte z ścieżka poniżej, trzeba to rozdzielić Pozdrawiam RE: Tranceiver SDR Avala - SQ5STU - 12-09-2012 19:55 Postanowiłem zbudować Avalę. Czy próbowaliście może użyć małego PC-ta micro itx? Mam coś takiego z procesorem VIA C3 i ze 128MB ram. Do tego SB Audigy 24/96. Ciekawe czy ruszy. 73! Piotr RE: Tranceiver SDR Avala - SQ1RES - 12-09-2012 20:19 (12-09-2012 19:55)SQ5STU napisał(a): Postanowiłem zbudować Avalę. Jeżeli myślisz o użyciu softu GSDR/PSDR, to raczej będzie mu za ciężko. Jeżeli GSDR to spróbuj jedynie w trybie DirectX (GenesisDX) i nie włączaj żadnych skórek. Moim zdaniem bezpieczne minimum to Dual Core. Można sprawdzić jak to działa nie mając nawet TRX'a. Tutaj opisałem jak uruchamiać pliki w trybie pre-processed i pobawić się PowerSDR'em bez transceiver'a. W GSDR działa to tak samo. Powodzenia w budowie. Przy SB Audigy pamiętaj o ustawieniu "IQ correction". RE: Tranceiver SDR Avala - SP4XYD - 12-09-2012 22:29 Raczej będzie tak jak napisał mój imiennik, SQ1RES ![]() RE: Tranceiver SDR Avala - SQ5STU - 13-09-2012 10:24 A pod Linuksem nie będzie lepiej? Procek C3 to 600MHz tylko. Jakiś czas temu ożywiałem notebooka 12" z PIII. Windows XP działał niechętnie, ale Linuksy śmigały super. 73! Piotr RE: Tranceiver SDR Avala - SQ9RZI - 07-07-2013 20:47 Mam pytanie w związku z Avalą - które elementy w tym układzie są krytyczne? Na przykład które rezystory powinny być rezystorami precyzyjnymi? Czy może w chwili obecnej są już dostępne płytki pozbawione jakichkolwiek błędów, które nie wymagałyby przecinania ścieżek, zeskrobywania soldermaski i robienia improwizowanych połączeń kablami od strony druku? Moja Avala od jakiegoś czasu leży w szafie, ale trzeba będzie w końcu zrobić zakupy i zabrać się za montaż. ![]() RE: Tranceiver SDR Avala - SP8RHP - 07-07-2013 21:53 Witam.. Chociaż wykonałem AVAL-ę z pcb od Piotra to teraz bardziej skłaniam się do wersji Aleksandra UR4QBP http://ur4qbp.ucoz.ua/shop/37/desc/odnoplatnyj-sdr-transiver-sdr-ur4qbp .. lub wersja samej pcb z v 2012 http://ur4qbp.ucoz.ua/shop/61/desc/pechatnaja-plata-odnoplatnogo-sdr-transivera-sdr-ur4qbp-ver-2012-1 cena 50$ ![]() Gdzieś mam gerber-y oraz wsady do ALTERY pod tę pcb , muszę poszukać. RE: Tranceiver SDR Avala - SQ9RZI - 08-07-2013 18:59 Tak swoją drogą na stronie "Świata Radio" znalazłem wzór płytki Avali, można spróbować termotransferu. Ktoś rozpoznaje czy to wersja obarczona jakimiś błędami? Ktoś może myślał o przeprojektowaniu PCB Avali na wersję SMD? |