TRX Kacper - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: TRX Kacper (/thread-233.html) |
RE: TRX Kacper - SQ3REI - 02-03-2012 10:07 I do not understand your answer. What does it mean "sobrat", "ustroila" ? RE: TRX Kacper - SP6OUJ - 02-03-2012 12:30 (02-03-2012 3:15)CWA00P napisał(a): Hello WALDI!! Napisz po rosyjsku, przetłumaczę to. RE: TRX Kacper - SP6IFN - 02-03-2012 12:32 WALDI! tak podpowiem śmiesznie.....chce to zbudować (sobrat....zebrać razem ) i potrzebny mu jest rozkład elementów na płytce PCB (ustroila....ustrojstwo ). Rysio! tłumaczę po swojemu.. RE: TRX Kacper - SP7KH - 04-11-2012 18:24 To i ja przedstawie swojego Kacperka, Wojtek zrobił komplet a ja przełożyłem w nową obudowę, zmieniłem kondensator zmienny, dodałem nastroikę. Elektrolit w wzmacniaczu m.cz poprawił mi poziom głośności. Wbudowałem zasilacz sieciowy 12.6V na 78T12 Ponadto uzyskałem "prawidłowy" kierunek przestrajania, o komforcie wynikłym z przekładni "nastrojka" już nie wspomnę. Mikrofon dałem cymbalistyczny, dynamiczny, za trzydzieści parę złociszy. Modulacja oceniana przez rezspondentów jako bardzo dobra i skuteczna. Na razie jest tyle: Obecnie Kacper dostanie jeszcze Baltazara - małe lampowe PA około 20W na 1 x EL34 w obudowie od zasilacza FM-3001. Jestem zaszokowany jakością odbioru tego radyjka, jak i skutecznością nadajnika - mimo tylko około 2,5W mocy Wyjściowej i pracy z centrum Łodzi, z kompromisowej anteny W-735 RE: TRX Kacper - SP6IFN - 04-11-2012 19:01 Budowniczemu należą się gratulacje, więc GRATULUJĘ wykonania i uruchomienia urządzenia. Nie mniej jednak cytując: Cytat:Jestem zaszokowany ....., jak i skutecznością nadajnika, ja też jestem zaszokowany, ale tak małą mocą uzyskaną z nadajnika. W uruchamianym przez siebie egzemplarzu uzyskałem bez trudu 6W na 50 omach obciążenia, przy zasilaniu 12V i ania milivolta więcej. Nie wykonywałem żadnych przeróbek, uruchamiając jedynie zgodnie z instrukcją montażu podaną przez konstruktora KACPRA. Dlaczego więc tu jest tylko 2,5W? Rysio! RE: TRX Kacper - SP7KH - 04-11-2012 19:19 Ja z tą "mocą" do końca nie jestem prwny - nie mam czym zmierzyć, to co stoi na radiu to raczej wskaźnik typu: Jest antena czy już ukradli. Zatem opieram się na danych konstruktora czyli Wojtka - szczególnie że w PA mam IRF-a 510. Może zanabędę gdzieś miernik na ten zakres to sprawdzę dokładnie. Zaleta jest jedna - do tej pory nie zdążyłem zrobić w alu obudowie szczelin wentylacyjnych i mimo to nic się nie gotuje. RE: TRX Kacper - SP6-11003 - 05-11-2012 1:36 Ja w swoim modelu "Kacpra" uzyskałem 5W przy 50 omach obciążenia. Sygnał wyjściowy czysty bez wzbudzeń i przesterowań. Do strojenia VXO użyłem kondensatora zmiennego z przekładnią 1:3 na osi z starego radioodbiornika polskiej produkcji. W szereg z tym kondensatorem jest indukcja 10 mikrohenr i zakres pracy przy pośredniej 9.6MHz wynosi od 3.6340 do 3.7400 MHz, a więc sporo. A wygląd mojego "Kacpra" jest taki [attachment=6269] Obudowa po ZEWie się na coś przydała RE: TRX Kacper - SP7KH - 05-11-2012 5:35 Właśnie z takim kondziołkiem montuje Kacperki Wojtek, ale z uwagi na oną przekładnie wystepuję odwrotne strojenie. To znaczy co by częstotliwość pracy zwiększyć musimy kręcić w lewo - a to dla mnie tak jak by mi jakiś zły człowiek miejscami sprzęgło z hamulcem w autku zamienił. RE: TRX Kacper - SP6-11003 - 06-11-2012 12:20 No wiem, ale z czasem już jakoś samo gdy zasiadam przed "Kacprem" to świat mi się o 180st obraca w stronę gałki trojeniowej Ale co mogę powiedzieć to to, że to jest udany KIT i Wojtkowi należą się oklaski za niego. Prosty TRx, który w zasadzie działa po złożeniu. Aktualnie mam zamiast kondensatora zmiennego diodę pojemnościową BB112 sterowaną poprzez helipod 10-cio obrotowy i teraz komfort wstrajania jak i kierunek już kręcenia gałką jest prawidłowy RE: TRX Kacper - SP7KH - 06-11-2012 16:12 Ha !!! Znaczy ja "Durak" - że nie pomyślałem o tej drodze tylko zmieniałem kondziołka i dodawałem "nastrojkę" Ale i tak jest dobrze. Wojtka chwalę respondentom przy każdej łączności - wszak mój wkład w to radio to tylko zwykła ślusarka. |