Trx Wolf - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Trx Wolf (/thread-4266.html) |
RE: Trx Wolf - SQ7BCN - 12-11-2022 11:09 Czy w temacie enkodera optycznego (Liczenie impulsów w górę przy szybkim przekręceniu w dół), uporał się już ktoś? Usunięcie stabilizatora 5V poprawia działanie ale nie całkowicie... RE: Trx Wolf - SP5TAA - 12-11-2022 13:18 Cześć, jako że nie mam pod ręką waszej wersji , spytam jaką wartość mają kondensatory przy złączu encodera gaszące szpilki impulsów? Powinny mieć nie więcej niż 1nF , a nawet może ich tam nie być. U mnie - przy encoderze magnetycznym Copal też działy się różne cuda kiedy były tam 100nF, zmieniłem na 1nF... W menu >calibration jest funkcja dotycząca ustawień encodera, której wartość defoltowa jest 25(nie pamiętam w tej chwili jej nazwy) - u siebie ustawiłem tą funkcję na 2. RE: Trx Wolf - SP9XCC - 12-11-2022 15:00 Marku, Po kolei... Wchodzisz w ustawienia "Calibration" i masz pierwszych 7 pozycji dotyczące enkoderów. Ja mam ustawione "Encoder debounce" na 0 - trzecia pozycja menu "Encoder on falling" - YES - szósta pozycja "Encoder acceleration" - 75 - siódma pozycja U mnie pomogło przy enkoderze 360 imulsów na obrót. Dla swojego musisz trochę "poćwiczyć" ustawienia i znaleźć złoty środek. Mam nadzieję, że pomoże RE: Trx Wolf - SQ7BCN - 14-11-2022 18:18 Dziękuję za podpowiedzi usunąłem 78L05 i zmieniłem kondensatory na 1n - jest już dobrze ale jeszcze potestuję ustawienia programowe. Mam enkoder 400 impulsów na obrót. Na Aliexpres można kupić mikrofon MH36 lub MH48 może ktoś to już sprawdził czy warto i który lepszy...? RE: Trx Wolf - SP6LTP - 14-11-2022 21:18 Mam MH48 z Ali, gniazdo telefoniczne 6p. Mikrofon ustawiony w menu radia, steruje radiem. RE: Trx Wolf - SQ4AVS - 22-11-2022 20:41 Kolega robi radiatory dla Wilka, wspólny dla kilku scalaków. Jeśli ktoś jest zainteresowany to podaję kontakt: modelarz66(małpa)gmail.com[attachment=17979] RE: Trx Wolf - SP2NBC - 22-11-2022 22:02 Rafale do jakiej wersji Wilka radiatory. RE: Trx Wolf - SP9XCC - 22-11-2022 23:41 Rafał, Fajne radiatorki, ale z praktyki... Trzeba dodać występ dla wzmacniacza OPA i dla drivera wejściowego LTC6400. Obydwa się grzeją, a jak je nakryjesz takim "kapturem" bez styku z nim... Może być różnie... Ja swojego "katuję" kiedy tylko mogę. Non stop coś zmieniam w ustawieniach i próbuję na pasmach... FT8... Stąd moje uwagi co do możliwości termicznych układów. Sądząc po wyglądzie, to jest do Motherboard rev.30 i 31, dla "normalnego" Wilka. RE: Trx Wolf - SP5CGI - 24-11-2022 0:39 SP8NBC Zdzisław - dalej walczę z EEPROMEM. Już brak mi pomysłów. Pamięci wymieniłem - nie pomogło. Zdjąłem je z płyty - programatorem sprawdziłem - wykasowałem, zaprogramowałem (czymkolwiek, byle sprawdzić czy coś się zapisuje) wykasowałem i wlutowałem je na miejsce. Nic nie pomogło. Dziś pomagałem programować innego Wilka i efekt taki sam EEPROM error Programowanie STM i Altery przechodzi bezbłędnie. Maciek RE: Trx Wolf - SP9XCC - 24-11-2022 8:01 Maćku, Sugestie z mojej strony co do EEPROM (właściwie FLASH)... Załącz radio z wciśniętym F8, po uruchomieniu system powinien się podnieść z pustą pamięcią. Druga sugestia - mówimy o kości przy Alterze, czy przy procesorze? W oprogramowaniu powyżej bodajże 3.2 (pisałem to już wcześniej) pamięcią zarządza ALTERA. Są dwie kości pamięci... Trzecia, nie wiem czy sprawdzałeś - z jakiej partii jest kość pamięci? Bywają 100MHz i 133 MHz. Te na 100MHz nie chcą współpracować z Alterą - zbyt długi czas dostępu. Altera pracuje na 122,88 MHz... Ostatnia sugestia - jakie wersje firmware masz wgrane do kości? Jeżeli w Alterze masz 6.0.0 to procesor też musi mieć conajmniej 6.0.0. Można oczywiście eksperymentować z różnymi kombinacjami, ale układy takie dziwnie zachowują się w moim egzemplarzu. Polecam uruchamianie na wersjach niższych wsadów - na przykład 4.4 Ja mam inną zagwozdkę... TRX ma "odjazd" na częstotliwości rzędu 900Hz na paśmie 3,5MHz, ok. 1,8kHz na 7 MHz i tak dalej z wielokrotnością na coraz wyższych pasmach. Czekam na nowy generator 122,88MHz z innej firmy - obecny jest FOX-a... System wykazuje (co ciekawe, nie zawsze) odchyłkę w kierunku na minus. Kompensacja VCXO w ustawieniach "na zero" nie zmienia odchyłki. TCXO zmieniane: 10MHz, 13MHz, 20MHz i 25MHz - bez zmian. Sygnał TCXO dociera do nogi Altery i ma oczekiwaną częstotliwość. Napięcie "pump charging" zmienia się i dociera do układu generatora. Niestety, na chwilę obecną nie posiadam częstościomierza do pomiaru powyżej 100MHz z odpowiednią precyzją... Muszę jeszcze sprawdzić wsad "no TCXO"... |