Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Syntezy częstotliwości i moduły DSP (/forum-74.html) +--- Wątek: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO (/thread-2164.html) |
RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP7EZG - 21-03-2024 20:50 Kłaniam się, Zacząłem na nowo budować, więc zapotrzebowanie na DDSy wzrosło Poniżej do granic możliwości uproszczony Fork do odbiornika VHF: - Obsługa wyświetlacza 2x16 znaków z konwerterem na I2C - Obsługa Si5351 z wyłączonym spread spectrum. - Obsługa enkodera, - "Heterodyna" na wyjściu CLK0, obniżona o wartość częstotliwości pośredniej - Częstotliwość pośrednia dostępna na wyjściu CLK1 lub 2, do wyboru. - Bardzo prosty SMeter dostępny na wejściu A3. Po prostu działa. @SQ9MDD - na pytanie sprzed lat - tak, będę to rozwijał. W dniu dzisiejszym wyrzuciłem trzy nowe wyświetlacze od nokii - żaden nie ruszył. Próbowałem także OLED'a - musiałem go kiedyś uszkodzić, bo też mi nie wstał, a nie mam miejsca na płytce w zabawy z redukcją napięcia na 3V3. To po prostu działa Z rozpędu jeszcze posklejam drugą wersję z obsługą nadajnika i być może rzeczywiście - prostym przełączaniem pasm ala duobander. W przygotowaniu ujednolicona dokumentacja do tego rozwiązania tak, by każdy mógł to złożyć w potwarzalny sposób. W archiwum dostępne są użyte biblioteki - wypakowujemy, otwieramy Arduino i ma działać. Prościej się nie da, zapraszam. Kłaniam się, W załączeniu SCH i PCB do mojej wersji ZłomkaTRX - pod moje potrzeby. Dodałem proste rozwiązanie przekaźnikowe - na 4 pasma, w sofcie przewiduję 80, 40, 20 i 10m. Niestety, pośpieszyłem się i pierwsza partia została wysłana do fabryki z błędem w tym miejscu. Będzie działać, ale trzeba będzie trochę przykombinować. W załączeniu projekt z już poprawionym błędem. W stosunku do uproszczonej wersji odbiornikowej, pełny Złomek będzie posiadał: - proste przełączanie pasm - rozpoznanie RX/TX - Możliwość podłączenia przycisku zmieniającego wstęgi Soft wersji TRX powstaje. Pełna dokumentacja powstanie Gdyby ktoś pytał po co - bo tyle razy wykonałem ten projekt w różnych wersjach, że chciałbym to w końcu ujednolicić i stworzyć coś, co każdy będzie mógł zaadoptować do swojego urządzenia. Udanego wieczoru! |