![]() |
MAG-LOOP - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Anteny (/forum-49.html) +--- Wątek: MAG-LOOP (/thread-645.html) |
RE: MAG-LOOP - SP3VZX - 11-02-2013 16:10 Za to ten kalkulator potrafi liczyć wielozwojowe anteny http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch9/chiave143.htm RE: MAG-LOOP - SP6FRE - 11-02-2013 22:44 Pora przedstawić "bohaterkę" moich ostatnich badań: ![]() jak pisałem to pętla z drutu miedzianego 2.5mm2. ![]() kondensator dołączony został w miejscu przerwania pętli anteny - w tym celu skręciłem końce drutu do których przylutowałem dwa kondensatory o łącznej pojemności dającej rezonans w pasmie 3.5MHz ![]() Dopasowanie zapewnia dopięcie kabla zasilającego w punktach zapewniających minimalną wartość SWR ![]() punkt optymalnego dołączenia zasilania anteny dobierałem przesuwając gorący przewód kabla koncentrycznego po odizolowanej żyle przewodu miedzianego. Na mierniku NA01, przy pomiarze SWR, widać wyraźnie kiedy pik SWR jest najgłębszy a zatem dopasowanie najlepsze. Na pokazanym zdjęciu dopasowanie w piku jest prawie równe 1. Pasmo anteny na poziomie SWR ok. 3 to ok. 120kHz. Dopasowanie można również "wysłyszeć" w dołączonym odbiorniku choć trudniej ustalić punkt najlepszego dopasowania. Antena wykonana z rurki miedzianej powinna mieć rezonans jeszcze bardziej wyraźny a szerokość pasma powinna być znacznie mniejsza. ![]() Dysponując miernikiem wektorowym pomierzyłem parametry anteny w rezonansie uznając, że to punkt z najmniejszą wartością SWR ![]() w tym stanie pomierzyłem moduł impedancji ![]() oraz składowe impedancji. Analizaując koszty materiałów oraz spodziewane wyniki zrobię prawdopodobnie antenę z rurki miedzianej 22mm o łącznej długości 8m co dla pasma 3.5MHz da sprawność ok. 20% oraz ponad 70% na pasmie 7MHz. Dziękuję za link do alternatywmnego kalkulatora. Niestety, dla mnie ma on dwie wady, po pierwsze jest chyba w wersji niemieckiej a po drugie działa pod systemem operacyjnym Windows (o ile dobrze wyczytałem po pobieżnej lekturze). L.J. RE: MAG-LOOP - SP6FRE - 20-02-2013 21:51 Na razie temat czeka na "lepsze czasy" ale szukam rozwiązania strojenia anteny za pomocą kondensatora o niewielkich stratach. Chodzi oczywiście o kondensator zmienny. Większość strat wynika ze styków ślizgacza kontakru rotora. Myślę o kondensatorze zmiennym wykonanym z laminatu, dwie płyty laminatu można dołączyć (dolutować) wprost do rury anteny a strojenie wykonywać np. przez wsunięcie między okładki laminatu. Ponieważ laminat ma przenikalność względną rzędu 5 można w ten sposób uzyskać kondensator o pojemności od x do 5x. Ale bardziej podoba mi się koncepcja kondensatora wykonannego jak puzon z dwóch rurek miedzianych o średnicach mieszczących jedną rurkę w drugiej. Myślę na przykład o rurkach 15 i 18mm. Srednica wewnętrzna większej rurki to ok. 16mm a więc znajdzie się jeszcze miejsce na izolator wewnętrznej rurki. Chętnie zobaczyłbym taką konstrukcję, może ktoś znajdzie taką w sieci lub ma pomysł na inny system zmiany pojemności bez styku mechanicznego? L.J. RE: MAG-LOOP - SP3SWJ - 21-02-2013 3:05 ... duży kondensator w tej antenie = bardzo mała sprawność... :-( niestety... zrób próby z rurka PEX - tania do kupienia w Castoramie i innych marketach budowlanych . rurka jest izolowana PCV - czyli możesz zrobić antene 3-4 zwojowa a kondensatorem bedzie pojemność między zwojowa... RE: MAG-LOOP - SP6FRE - 21-02-2013 10:51 Antenę zrobię z rurki miedzianej 22mm. Myślę o rozwiązaniu uniwersalnym na kilka pasm co jest możliwe po użyciu skręcanych złączek mosiężnych oraz dodatkowych elementów prostych (rozpórek) włączanych w ciąg elementów pionowych. W ten sposób powinno się udać objąć pasma od 7 do 21. Pasmo 80m chyba sobie odpuszczę. Na najwyższym pasmie antena będzie nieco "spłaszczona", na najniższym nieco "wyciągnięta" w pionie ale użycie złączek pozwoli dodatkowo na łatwy montaż i demontaż anteny na czas transportu. Zrobię nieco póżniej rysunek anteny łącznie z tym jak sobie wyobrażam strojoną pojemność bez styków mechanicznych. W uproszczeniu to dwie równoległe rurki (styki kondensatora) o małej pojemności własnej (kilka pF) oraz wygięty w U ruchomy "stroik" z mniejszej rurki wchodzący w obie większe rurki. W ten sposób powstanie szeregowe połączenie dwóch kondensatorów a wsuwanie i wysuwanie stroika do środka większych rurek będzie zmieniać pojemność. Pojemność kondensatora powietrznego to: s/d * 8.85e-14 gdzie s to powierzchnia w cm2 a d to szczelina w cm Dla rurek 15 i 18mm pojemność jednostkowa (1cm wsunięcia stroika dla szczeliny 0.05cm) to ok. 8.3pF a przy połączeniu szeregowym to ok.4pF/cm. Dla pojemności 100pF rurki powinny mieć więc długość 25cm co jest chyba do przyjęcia. Ruch stroika trzeba będzie zrobić z pomocą silnika krokowego Szukam przykładów wykonania takiego strojonego kondensatora. L.J. Na rysunku pokazałem ideę rozwiązania. Pętlę anteny bedzie można składać wstawiając w miejsce elementów zaznaczonych na czerwono rurek o długościach od 20cm (dla najwyższeg pasma) do 2m dla pasma najwyższego. Może uda się przy tym uzyskac zblizoną wartośc kondensatora dla rezonansu. Pokazałem go symbolicznie jako "puzon" z ruchomym stroikiem poruszanym nop. silnikiem krokowym 15 stopni/kroki śrubą 6mm co da rozdielczość ok. 0.8pF na jeden obrót śruby oraz ok. 25 razy mniejszą zmianę pojemności na jedek krok silnika (ok. 0.032pF/krok) L.J. RE: MAG-LOOP - SP4EIB - 22-02-2013 18:54 Witam.Do jakiej mocy ma pracować ta antena? RE: MAG-LOOP - SP6FRE - 23-02-2013 0:28 Założmy, że moc to 10-20W. L.J. RE: MAG-LOOP - SP3SWJ - 23-02-2013 23:28 U mnie w magloop była przekładnia 1;5000 i mały kondensaror motylkowy .... i przydala by sie większa przekłądnia... kondensator pistona - szeregowy U jak u Ciebie na szkicu byl opisywany w kilku antenach w necie... w tych antenach wazna jest sztywność... stabilnośc mechaniczna ... Jakbys zrobił 2 zwojową... ma ona 4 x mniejszy gabaryt przy tej samej dlugości przewodnika.. ale jest 2 x gorsza w skuteczności od anteny jaką bys zrobił w pełnym rozwinięciu ... duży kondensator do zmiany pasm na dole... a zciskanie górnego zbliżenia zwoju powoduje przestrojenie kilkaset kHz jak pamiętam chcąc zmienjszyc gabaryt więcej zyskasz robiąc 2 zwoje niż dostarajając ją kondensatorem .. ![]() ![]() ![]() tej anteny co kiedyś robiłem używał kolega przez dłuższy czas... na 14 MHz obie ameryki pełno QSO zrobił - była wystawiona za balkon w poziomie ... stroił nie tylko na SWR... ale w pokoju ( ~~ 5 metró od anteny) miał wskaźnik siły pola wcz... i to był jego drugi wskaźnik ile energii wypromieniowała ( stroił na max. siły pola w pokoju (antena pracoowała dookólnie - poziomo ) RE: MAG-LOOP - AdamC - 24-02-2013 11:54 (21-02-2013 10:51)SP6FRE napisał(a): Szukam przykładów wykonania takiego strojonego kondensatora. Tutaj dość dokładnie wymalowane wykonanie kondensatora "puzonowego" ![]() http://www.qrpbuilder.com/downloads/loop%20antenna%20110310.pdf RE: MAG-LOOP - SP6FRE - 24-02-2013 19:30 Dziękuję za oba mail-e tym bardziej, że pokazują to co mnie teraz najbardziej interesuje a więc sposób strojenia anteny. Materiału do czytania jest sporo, na początek zajmę się wykonaniem kondensatora puzonowego choć spróbuję również zastosować wstępnie kondensator zmienny klasyczny - choćby po to aby ocemić kierunek rozwiązania. L.J. |