Pomiary BPF - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Pomiarowa (/forum-54.html) +--- Dział: Metodyka pomiarów (/forum-55.html) +--- Wątek: Pomiary BPF (/thread-259.html) |
RE: Pomiary BPF - 3Z6AEF - 16-05-2010 21:59 (15-05-2010 21:58)sp9mqh napisał(a): [...]Można wykonać układ, którego poziom 2 harmonicznej będzie niższy od sygnału podstawowego o ok 70dB.[...]Marian! Dołączam się do prośby Rafała: Ty nie mów, że można, tylko powiedz, jak to zrobiłeś? Bo wyniki, które osiągnąłeś - zarówno jeśli chodzi o charakterystykę filtru, jak i parametry Twojego NWT7 - są naprawdę imponujące! Nie daj się dłużej prosić! RE: Pomiary BPF - SQ4AVS - 17-05-2010 7:22 Waldku filtry te to są filtry opracowane przez jednego z najlepszych konstruktorów polskich Gintera Kaniuta SP9RG (nieżyjącego już). Jak chcesz podeślę Ci ich opis wraz z całą dokumentacją stare Radioelektroniki. Ja powiem jak coś takiego uzyskałem. Ponieważ to wzmacniacz zniekształca odwróciłem nieco sytuację. Zrobiłem tak DDS, LPF, Tłuimik 12dB, filtr mierzony, wzmacniacz gali-6, detektor. Marian przebudował wzmacniacz ale też na tranzystorach. Filtry są oczywiście bardziej skomplikowane niż bardzo dobre filtry SP2JJH. RE: Pomiary BPF - SP9MQH - 17-05-2010 23:48 Witam Podczas budowy NWT7 przetestowałem : 1. wzmacniacz na ERA5 2. wzmacniacz na MWA 130 3. wzmacniacz PUSH-PULL wg U.ROHDE http://ik4auy.xoom.it//sergiocartoceti/qex_march_april_03.htm 4. wzmacniacz Nortona http://www.kongsfjord.no/dl/Amplifiers/Common%20Base%20Transformer%20Feedback%20Norton%20Amplifiers.pdf ( autor poświęcił rok czasu na badanie układu...) 5. wzmacniacz PUSH-PULL na BFR 96 z potrójnym ujemnym sprzężenim zwrotnym ( pierwszy przetestowany i zastosowany w moim NWT7 ) Co do BPF 160 i 80m -wykonane wg obliczeń kolegi z USA ( cztrey obwody nawinięte na Amidonach), pozostałe pasma wg serdecznego kolegi i wspaniałego konstruktora śp SP9RG. RE: Pomiary BPF - SQ4AVS - 18-05-2010 12:53 Z filtrami się pomyliłem pamiętając z rozmowy z Marianem, że są autorstwa Gintera i pamiętając, że było publikowane było w Radioelektroniku. W Radioelektroniku był jednak tylko preselektor. Cały artykuł Gintera będzie umieszczony na forum przez Kolegę, bardzo wartościowy, z omówieniem technik pomiarów. Dzięki dla Moderatora za dodanie pliku SP9RG, umieszczony wyżej w poprzednim moim poście. RE: Pomiary BPF - 3Z6AEF - 06-10-2010 19:49 Australijskie Ministerstwo Obrony udostępnia szereg ciekawych opracowań z dziedzin, które i nas mogą zainteresować. Poniżej link do raportu z badań filtrów BPF wykonywanych na toroidalnych rdzeniach proszkowych. Pomiary BPF analogiczne do tych, które przeprowadził Martein PA3AKE - wnioski zresztą też podobne: dla minimalizacji zniekształceń należy użyć materiału 10 (czarny) przy wielkości co najmniej T80 - wtedy uzyskuje się parametry gorsze jedynie o 2..3 dB od cewek powietrznych przy zdecydowanie mniejszych wymiarach filtru. Distortion measurements on bandpass filters with powdered iron toroidal inductors (A. Sarti, DSTO, 1992) RE: Pomiary BPF - SP9MQH - 20-02-2011 13:37 Witam Kolejny wykonany filtr-tym razem na 7MHz.... Pozdrawiam Marian RE: Pomiary BPF - SP9VNM - 27-09-2012 13:22 SP9MQH napisał: Cytat: Co do BPF 160 i 80m -wykonane wg obliczeń kolegi z USA ( cztrey obwody nawinięte na Amidonach), pozostałe pasma wg serdecznego kolegi i wspaniałego konstruktora śp SP9RG. Kolego Marianie, czy możesz udostępnić konstrukcję tych filtrów względnie jest to może gdzieś opublikowane? RE: Pomiary BPF - SQ9RFC - 27-09-2012 23:17 (20-02-2011 13:37)SP9MQH napisał(a): Witam Czary ????? RE: Pomiary BPF - SP9MQH - 29-09-2012 16:44 [attachment=6025][attachment=6026] Witam Tak jak pisałem obwody te były wykonane przed 24 laty (dlatego takie a nie inne elementy zostały zastosowane....), dokumentacja do nich dawno zaginęła. Natomiast filtr na 7MHz był wykonany przed 1,5 roku i istnieje w wersji próbnej ( na ,, pająku”) może doczeka się umieszczenia na płytce. Dokumentacja do niego gdzieś jest – szukając czegoś innego wpadnie mi w ręce. Na chwilę obecną dołączam zdjęcia filtrów w TRX-ie i „ pająka”. Pozdrawiam Marian RE: Pomiary BPF - SQ9RFC - 29-09-2012 17:10 To zdjęcia z przed 24 lat że tak sczerniały ? |