Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Pomiarowa (/forum-54.html) +--- Dział: Przyrządy pomiarowe (/forum-58.html) +--- Wątek: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D (/thread-2482.html) |
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D - SP2IPT - 03-11-2015 16:36 Tomku, Zdzislaw ma racje. Czulosc to nie tylko "ile woltow na dzialke" Nie wiem czy ogladales https://www.youtube.com/watch?v=Znwp0pK8Tzk - sadze, ze warto. pz RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D - SQ4AVS - 03-11-2015 23:06 Dużo z wymienionych problemów wynika nie z ekranowania ale np. aliasingu, odblokowywania zakresów programowo bez zmiany filtrów analogowych, filtry cyfrowe mają swoje wady. Ogólnie temat na szerszą dyskusję. RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D - SQ9JXT - 04-11-2015 14:08 (03-11-2015 16:36)SP2IPT napisał(a): Tomku, Zdzislaw ma racje. Czulosc to nie tylko "ile woltow na dzialke" Stąd piszę, że zależy co kto ma na myśli przez czułość. W powszechnym użyciu czułość oscyloskopu to po po prostu stosunek napięcia wejściowego do wysokości na ekranie, czyli powszechne V / div, gdyż jak wiadomo na ekranie powinno być wyświetlane tylko to co trafia na wejście Y bezpośrednio lub pośrednio poprzez sondę. Natomiast każdy oczywiście może za czułość oscyloskopu uważać coś innego, to kwestia uzgodnienia pojęcia. Zatem w tym sensie to czułość Rigola czy innego tego typu nie odbiega od powszechnych standardów. Pzdr! RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D - SP9RQA - 04-11-2015 15:36 Wczoraj akurat przyszedł do mnie długo oczekiwany leżak magazynowy HP54600B (750zł z przesyłką). Zapuściłem chiński moduł na AD9850 (na oryginalnym filtrze) i zrobiłem parę zdjęć. Dla porównania miałem pożyczony Tektronix THS-720. 1MHz 10MHz 30MHz 40MHz 50MHz i dla porównania dla 50MHz z THS-720 ten sam przebieg Jak widać Tektronix jakoś sobie lepiej radzi z tym samym przebiegiem. (Może nie ta klasa sprzętu, może inna liczba próbek, nie wiem, nie porównywałem) Można sobie z tym próbować radzić ustawieniami w oscyloskopie. Włączony filtr LF, (wg instrukcji 50kHz) oraz Noise reject Jak przebieg jest periodyczny to można ustawić Average to jakoś to nam też uśredni (cały czas ten sam przebieg). To tak w celach poglądowych ;-) RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D - SP4HKQ - 04-11-2015 21:36 Dla porównania dokonałem kilku pomiarów swoim Rigolem DS1102E własnoręcznie wykonanego NWT150. Pierwsze cztery pomiary wykonano przy połączeniu (krótkim odcinkiem kabla koncentrycznego) NWT z zaterminowanym 50 Om oscyloskopem. Natomiast piąty to pomiar NWT za pomocą sondy oscyloskopowej 1:10 GE1521. Widoczne zakłócanie pomiaru radiem FM z PKiN wchodzące na ekran sondy. Z taką sytuacją oscyloskop za kilka tysięcy też sobie nie poradzi. Trzeba budować klatkę Faradaya lub się wynieść daleko za miasto. |