Piligrim - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Piligrim (/thread-37.html) |
RE: Piligrim - 3Z6AEF - 05-06-2011 17:20 (05-06-2011 11:02)2E0KKJ napisał(a): U mnie wychodzi przy 10 zwojach- 400nH, przy 9zwojach- 360. 320nH mam dopiero przy 8 zwojach. Krzysztof, przejrzyj ten wątek: MiniRingCore Calc. RE: Piligrim - 2E0KKJ - 05-06-2011 18:23 Dzięki Waldek, Muszę powiedzieć, że też się zastanawiałem czy gdześ nie robię jakiegoś "babola". No i po przeczytaniu wątku który wskazałeś muszę stwierdzić że czytałem już go, ale nic nie zostało się w głowie . Chyba "młodnieje" czy co? Krzysiek RE: Piligrim - 2E0KKJ - 15-06-2011 18:32 Witam, jako że na początku pracy pozbyłem się ewentualnych błedów na pcb(COMBO), to jak zacząłem lutowć, to "szedłem za ciosem" . Po skończeniu strony elementów (bez cewek) odkryłem "niespodziankę" (?).Dopatrzałem się że diody LED w BPF nie mają rezystorów ograniczających prąd. Bez nich to raczej diody świecoące mogą być jednorazowe. I tu mam pytanie do tych co już zbudowali - dwaliście rezystory smd na "stojąco", czy może jednak zostają one bez nich? Krzysiek RE: Piligrim - TG50 - 15-06-2011 21:18 W kraju nad Wisłą (czytaj Wolumen w Warszawie) bez problemu można kupić LED-y w wewnętrznym rezystorem na 12V. To najprostsza metody wykonania sygnalizacji LED na COMBO. Widziałem u Kolegów wariant z małymi rezystorami przewlekanymi postawionymi pionowo. Tak naprawdę ta ledowa ilumimacja przydaje się tylko podczas testowania. Przy okazji, na forum jest kilka poprawek do wykonania na tej płytce. RE: Piligrim - 2E0KKJ - 15-06-2011 21:46 Jak powiedziałem przeczytałem cały wątek i nic nie bylo(albo przeoczyłem) o tym. Po prostu nie pomyślałem. Za to teraz będę mial ciekawą gimnastykę - przekaźniki już wlutowane................................. RE: Piligrim - RTVKRIS - 28-06-2011 16:26 załączam plik dźwiękowy z 20m z przed ostatniej chwili,,proszę posłuchać jak niski poziom oczywiście na "ucho" szumów ma homodyna i jak fajnie działa ARW w piligrimie oczywiście zrobilem tam drobne modyfikacje o czym pisalem na forum ale ogólnie schemat arw nie zmienił się układowo ,zastapiony zostal tylko scalak na OP07 dodany rezystor i tranzystor J300 zamiast dwubramkowego .[attachment=3128] RE: Piligrim - SP4XYD - 28-06-2011 21:05 (28-06-2011 16:26)rtvkris napisał(a): załączam plik dźwiękowy z 20m z przed ostatniej chwili,,proszę posłuchać jak niski poziom oczywiście na "ucho" szumów ma homodyna i jak fajnie działa ARW w piligrimie oczywiście zrobilem tam drobne modyfikacje o czym pisalem na forum ale ogólnie schemat arw nie zmienił się układowo ,zastapiony zostal tylko scalak na OP07 dodany rezystor i tranzystor J300 zamiast dwubramkowego .Witaj Potwierdzam.ARW w Pilgrimie to rzeczywiście bomba ,jak na automatykę w torze m.cz. Natomiast szumy - niestety ilość zastosowanych wzmacniaczy operacyjnych (nawet dobrych, wysokiej klasy)powoduje,że ten tor sygnałowy niestety trochę szumi.Popełniłem w latach 90' homodyny które szumiały zdecydowanie mniej (przesuwniki fazowe LC),oczywiście było gorsze tłumienie drugiej wstęgi, itp. I teraz taką zbuduje-na współcześniejszych elementach.Uruchomiłem Pilgrima w wersji konwencjonalnej i wiem co potrafi, jest to bardzo powtarzalna konstrukcja warta polecania. 73 RE: Piligrim - SQ2EER - 28-06-2011 21:12 Witam - proponuje VLC media player - program do odtwarzania plików audio i video - u mnie bierze wszystko - pozdrawiam 73 Jacek. RE: Piligrim - SP9EZQ - 06-12-2011 18:11 Witam Jestem w trakcie obsadzania płyty głównej elementami. Od strony lutowania występuje element oznaczony FB (perełka ferrytowa?). Czy jest to perełka SMD? Pozdrawiam Stanisław RE: Piligrim - RTVKRIS - 06-12-2011 22:39 tak to jest ferryt |