Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Syntezy częstotliwości i moduły DSP (/forum-74.html) +--- Wątek: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO (/thread-2164.html) |
RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ9MDD - 23-12-2014 1:02 Waldermar, super! Fajnie że miałeś trochę czasu w takim przedświątecznym okresie Pewnie jakoś po świętach będzie wiecej czasu by się zająć projektem. Muszę przysiąść i poprzeglądać płytkę Michała pod kątem zgodności z softem poczynić ewentualne zmiany. I myślę że zamówię płytki w merkarze tam gdzie dvsp zamawialiśmy. Wtedy każdy będzie mógł sobie złomka sam od nich kupić bez ponoszenia kosztów projektu. A tymczasem Panowie Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt. Do usłyszenia RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ6IYY - 25-12-2014 11:35 No na Swięta obrazky : [attachment=9274] cynowanie we wrzątku z użyciem stopu Lichtenberga [attachment=9275] http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2483449.html [attachment=9276] zlomek wersja podstawowa [attachment=9277] i [attachment=9278] pozdrawiam Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - R0SAX - 10-01-2015 17:22 Witaj amatorzy panowie, chcę zadać pytania na temat projektu tego generatora. Proszę mi powiedzieć, w jaki sposób należy rozwiązać można w języku polskim lub języku rosyjskim? Używam tłumacza i martwi, że niesie nie jest prawidłowe. Z poważaniem, Rusłan. Здравствуйте Господа радиолюбители, хочу задать Вам вопросы про конструкцию этого генератора. Скажите пожалуйста, как мне лучше обращаться к Вам на Польском или Русском языке? я пользуюсь переводчиком и переживаю, что он переводит не корректно. С Уважением Руслан. RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP3NYR - 10-01-2015 17:35 Witaj Rusłan. Do mnie możesz pisać po polsku, angielsku lub rosyjsku. Вы можете написать мне на польском, английском или русском языке. Waldemar RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - R0SAX - 10-01-2015 17:49 (10-01-2015 17:35)SP3NYR napisał(a): Witaj Rusłan. Здравствуйте! не ожидал, что так быстро мне ответят, спасибо Вам. Мой вопрос, в этом синтезаторе можно ввести значения промежуточной частоты (ПЧ) ? Я просто еще не собирал конструкции на микроконтроллерах и не могу понять всех тонкостей. Сейчас я заканчиваю сборку трансивера Bitix 20 и хочу собрать этот синтезатор для него. RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP9MRN - 10-01-2015 18:29 да, можно source, line 87: const long if_frequency = -8000000; //częstotliwość pośredniej, każdy dobiera swoją w zależności od konstrukcji radia ( значения промежуточной частоты ) 73 MAc mrn RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - R0SAX - 10-01-2015 18:41 (10-01-2015 18:29)SP9MRN napisał(a): да, можно Большое спасибо за ответ! Теперь осталось дождаться купленных деталей и произвести сборку. Результаты и фотографии обязательно выложу на этом сайте. Всем ответившим большое спасибо! 73! RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ2KRR - 12-01-2015 22:19 Witam. Próbuję zbudować Złomka i mam kilka wątpliwości. Chodzi o moduł z układem AD9850. Posiadam taki o symbolu HC-SR08. Nie zgadzają mi się opisy na płytce ze schematem. Czy CLK to to samo co W_CLK, FQUP to FU_UD, BitData to DATA? Który pin to wyjście sygnału syntezy? Czy potencjometr na płytce to regulacja poziomu wyjściowego? RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ3PJV - 12-01-2015 23:27 W sieci tego sporo i tak np. http://www.electrodragon.com/w/AD9850_Module_DDS_Signal_Generator_V2#Pins_Definitions w praktyce http://www.pongrance.com/DDS-9850.html Piny opisałeś dobrze, interesujące nas wyjście to SINE_OUT2. Na module oznaczonym HC-SR08 Ver.2(typowym) ma oznaczenie ZOUT2. oczywiście można wykorzystać pozostałe trzy po kolei za ZOUT2 tj. ZOUT1, QOUT2, QOUT1 ale rozpiska modułu wyjaśnia.PR-ek opisany jest jako "regulacja amplitudy i cyklu pracy" RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ5KVS - 12-01-2015 23:30 E-e. Ten pr'ek to regulacja progu komparatora w ad9850 - jesli chcemy na którymś wyjściu mieć prostokąt (z sinusa). |