Idealny transceiver na początek - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: Idealny transceiver na początek (/thread-731.html) Strony: 1 2 |
RE: Idealny transceiver na początek - SQ8GUM - 17-02-2011 20:51 Dzięki za rzeczową odpowiedź, o to mi chodziło Na podstawie takich wypowiedzi, młodsi czy to wiekiem czy doświadczeniem koledzy będą mogli wybrać coś, co ma większe prawdopodobieństwo zakończenia się sukcesem RE: Idealny transceiver na początek - SP4XYD - 25-04-2011 22:35 A ja nietypowo, polecę coś z AVT: TRX "Antoś" AVT2840 -(były jeszcze płytki drukowane w sklepie niedawno),z rezonatorem ceramicznym w VXO ,odbiornik rusza "z kopyta", bez ŻADNEGO strojenia !!.Z poprawkami SP2JQR w torze nadajnika można uzyskać kilka-kilkanaście watów bez większych problemów i nie trzeba mieć dostępu do laboratorium z przyrządami, jak w przypadku wielu innych opisanych konstrukcji. Aha, znalazłem tylko 1 (słownie :jeden) błąd na płytce drukowanej-to też ewenement w produktach AVT.Szczerze polecam na początek zabawy w konstrukcje TRx-ów. RE: Idealny transceiver na początek - SQ8Z - 07-09-2011 15:48 Watek przymarl, wiec go odswieze troszke :-) prosty, wdzieczny w budowie i uruchomieniu, a do tego nieprzyzwoicie tanie elementy :-). Konstrukcja opublikowana przez Slawka SP3TYF pod nazwa TYFON :-). Nie jest to wyscigowe radio, ale dziala !!! Bardzo fajnie jak na taka proscizne chodzi automatyka ARW. Moc wyjsciowa ( po drobnej korekcie) 10-12W :-) Wszystko starannie opisane, udostepniony opis, spis elementow, rysunki i porady autora... PCB jest tak proste ze nawet ktos komu plytki nie wychodza, po poprawieniu flamastrem moze sobie wykonac w domu. Robilem to kilka lat temu, nawet jakies foto u Slawka sa na stronie :-). Polecam poogladac , bo warto... http://tyfek.republika.pl/ a i wersje na 7 i 14 MHz tez Slawek opisal. pozdrawiam Krzysztof SQ8Z p.s. wiem tez ze klika egzemplarzy jest na chodzie i mozna spotkac na pasmie 80m kolegow ktorzy to wykonali i uzywaja :-). RE: Idealny transceiver na początek - 3Z9N - 29-11-2011 20:11 Witam, Myślę, że idealnym rozwiązaniem na początek będzie urządzenie łatwe do wykonania i sprawdzone. Ja akurat zaczynałem od "Bartka", który działał bardzo dobrze i z łezką w oku wspominam te czasy. Urządzenie, które nie jest bardzo pracochłonne i łatwe do uruchomienia da dużo satysfakcji. Mówię to z własnego doświadczenia. Jeśli takie coś zbudujemy i będzie działać, to później możemy kombinować z czymś bardziej złożonym. Nie jest powiedziane, że bardziej złożone układy dadzą nam więcej radości i satysfakcji niż te mniej złożone. Pozdrawiam, Krzysiek sp9nld |