TRX Kacper - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: TRX Kacper (/thread-233.html) |
RE: TRX Kacper - SQ9RZI - 28-11-2010 15:33 Gdzie można się zaopatrzyć w takie płytki? Swoją drogą jaka jest różnica w stosunku do oryginalnego Bartka? Bo te przeróbki jednak średnio mnie przekonują... - Mamy ARW, ale przecież Bartek też ją miał - w formie dodatkowej płytki z UL1111N. - Lepszy PA - to fakt. Ale czy różnica w działaniu jest widoczna? - Nie jestem przekonany czy lm386 jest lepszym wzmacniaczem głośnikowym od UL149x. - Najdziwniejsze jest dla mnie wykorzystanie MC3362P w roli tylko i wyłącznie VFO. Przecież ten scalak zawiera kompletny tor odbiornika, z podwójną przemianą częstotliwości. Dlaczego nie wykorzystać tych mieszaczy, upierając się na pozostawieniu UL1242? Nie wiem czy lepszym pomysłem nie byłoby bardziej subtelne unowocześnienie "Bartka". Wystarczyłoby delikatnie przeprojektować płytkę z myślą o współcześnie stosowanych elementach. Na samych kondensatorach i rezystorach można by zaoszczędzić sporo miejsca. Do tego doliczmy cewki na Amidonach w filtrach pasmowych, dużo mniejsze przekaźniki, scalony stabilizator przed BFO i VFO, bufory za oscylatorami na FETach i tranzystor z PA w obudowie TO220. Płytka byłaby o wiele mniejsza. nawet po umieszczeniu na niej obwodu ARW. No i można by od razu dać ścieżki pod filtr drabinkowy. Ktoś odpowiednio biegły w obsłudze programów do projektowania PCB byłby w stanie skusić się na wykonanie takiej przeróbki? RE: TRX Kacper - SP6OUJ - 28-11-2010 16:12 Dwie płytki nabyłem na Allegro, ale już dość dawno. Faktem jest że scalak MC jest tylko do VFO. Cena tego scalaka 7zł nie jest chyba powalająca. Zrobiłem ten TRX z ciekawości. Jest to trochę nowocześniejsza wersja Bartka. Działa dobrze jak na radio z lat 80-tych. Jednak porównując tą konstrukcję np. z Taurusem, gdzie jako motor zastosowano LM612, to Kacper jest o klasę gorszym radiem. UL1242, to już staroć. Jednak ciekawiła mnie ta prostota układu. RE: TRX Kacper - SQ9RZI - 28-11-2010 16:26 (28-11-2010 16:12)sp6ouj napisał(a): Dwie płytki nabyłem na Allegro, ale już dość dawno. Faktem jest że scalak MC jest tylko do VFO. Cena tego scalaka 7zł nie jest chyba powalająca. Nie chodziło mi o cenę. Dziwi mnie fakt, iż użyto MC3362P tylko i wyłącznie w roli VFO, chociaż posiada on w swojej roli także mieszacze i wzmacniacze. W tym kontekście trochę dziwi stosowanie UL1242 - jakby "na siłę", żeby projekt przypominał Bartka. Ma to jakieś uzasadnienie techniczne? Nie wiem, może mieszacze MC3362P nie nadają się do przełączania między pracą w RX a TX? Kontynuację Bartka widziałbym raczej w takiej formie, jak opisana powyżej. RE: TRX Kacper - SP6OUJ - 28-11-2010 16:40 Na to Ci nie odpowiem. Kacper, to Bartek inaczej. Pewnie autorowi chodziło o lekką modyfikację zachowując pośrednią w starym stylu? Te pytania trzeba by zadać autorowi, którego niestety nie znam. Może Piotr SP9LVZ będzie znał autora, bo jego znak pojawia się na stronie TRXa. RE: TRX Kacper - SQ9RZI - 28-11-2010 16:46 (28-11-2010 16:40)sp6ouj napisał(a): Na to Ci nie odpowiem. Kacper, to Bartek inaczej. Pewnie autorowi chodziło o lekką modyfikację zachowując pośrednią w starym stylu? To też mi przyszło do głowy. Tylko tutaj też pojawia się pytanie, dlaczego w takim wypadku zdecydowano się zastosować MC3362P, wykorzystując tylko mały procent jego struktury? Przecież są inne sposoby na uzyskanie stabilnego VFO, lepszego od tego z oryginalnego Bartka. RE: TRX Kacper - SP7KH - 01-01-2011 17:59 Tylko gdzie do tego ściśle tajnego radia profesjonalną płytkę kupić. Nie każdy potrzebuje bardziej wyrafinowane urządzenie - a to ma -jak widać - tą zaletę że działa i to w obie strony. W dostępnych kitach AVT rzecz nie spotykana. Autor opracowania przerwał opis niczym hejnalista z Krakowa wrażą strzałą ugodzony.. Wiadomo że Kacper, wiadomo że na cześć syna, wiadomo dalej że nic nie wiadomo. Może po Urzędach Stanu Cywilnego trzeba zacząć szukać ? Pozdrawiam wszystkich w nowym 2011 roku. Heniek-SP7KH RE: TRX Kacper - SP6OUJ - 01-01-2011 18:34 Nie wiem Kto jest autorem pomysłu. Ja zrobiłem 2 takie TRXy. PCB kupiłem na Allegro. Kiedyś zbierano zamówienia i sprzedano kilkanaście szt. Od tego czasu cicho w tym temacie. Polecam jednak zrobienie Taurusa na 80m, mam wrażenie że w porównaniu z Kacprem lepiej działa. HNY 20111 73! Arek sp6ouj RE: TRX Kacper - SP7KH - 02-01-2011 9:55 A może Jaki "Dobry Człowiek" ma jeszcze zachomikowaną jakąś płytkę ?. Obudowa z głośnikiem od FM-3xxx odłogiem ci u mnie leży i wypełnienie jakoweś aż się prosi. Na "warsztacie" prawie ukończony TRx-2008 czeka tylko na zamówiony filtr drabinkowy i zestrojenie. Oczywiście o dorobieniu wzmacniacza mocy nie wspomnę. Ale płytka ci malutka 9x10 cm i w radmorowskiej obudowie trudna by była do odszukania - bardziej do FT-315 pasuje i tam też docelowo będzie mieszkała. Na fotce poniżej (za jakość przepraszam) onen wynalazek AVT. RE: TRX Kacper - SPIDOLA - 03-01-2011 11:13 Witam - posiadam na zbyciu płytkę PCB nabytą na Allegro . Chroniczny brak czasu oraz trudności w nabyciu Amidonów - skutecznie zniechęciły mnie do tego projektu . RE: TRX Kacper - SP7KH - 03-01-2011 11:20 Chętnie ją przygarnę - płytkę oczywiście. Powiedz tylko jakie koszt aby w grę wchodziły. Mój majl to: sp7kh@o2.pl. Heniek |