Arduino - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Oprogramowanie (/forum-84.html) +--- Dział: Technika programowania mikroprocesorów (/forum-85.html) +--- Wątek: Arduino (/thread-1713.html) |
RE: Arduino - SQ5KVS - 07-03-2021 14:22 Jednym z powodów dla których nie myślałem używać Arduino było to koszmarne IDE. Notepad++ ma lepsze możliwości. Śmieszy mnie że autorzy sugerują jakoby kiepskie IDE było dlatego bo pisane w Javie. Eclispe też był pisany w Javie Drugim jest fakt fatalnie zoptymalizowanych niektórych bibliotek, no ale miało być a'la C++ więc takie "do wszystkiego". Od jakiegoś czasu w pracy używam VSCode (pod linuksem, ale to akurat nie ma znaczenia) i chyba mało jest fajniejszych IDE. Fajnie że nowe Arduino IDE będzie podobne. Inna rzecz że używam z Rust który ma sam w sobie kilka fajnych rzeczy jak np. system pakietów , cargo itp. Niestety z tego co przeczytałem, debugger w Arduino 2.0 będzie tylko w niektórych nowych płytkach a szkoda :/ RE: Arduino - SQ9RFC - 08-03-2021 11:11 Karol, czego oczekiwać od zabawki dla gimnazalistów. RE: Arduino - SQ5KVS - 08-03-2021 15:10 Wiesz, nie wiem o tyle że dokładnie takie same efekty Arduino (firma) jak w arduino 1.x mogło osiągnąć dostosowując prawie dowolne opensourcowe IDE do jakiegoś kompilatora. Myślę że "chcieli dobrze" to znaczy planowali wypuszczenie czegoś lepszego zaraz po 1.0 cale jakoś "się nie udało" i Arduino zostało jak zostało na dłuugo. Może się moce przerobowe skończyły albo tak naprawdę zawodowo zajmują się czymś innym i nie mieli priorytetu. RE: Arduino - SP6AUO - 11-03-2021 16:12 Zbudowałem taki zestaw programujący. [attachment=16934] Mój program widzi ten zestaw [attachment=16935] Zostało ustalić czy już jest wszystko ustawione, czy trzeba zaznaczyć podział przez osiem ? [attachment=16936] Proszę jakieś tak lub nie. Ja już mam zaprogramowane 328p inną metodą,a chciałem jeszcze sprawdzić tą metodę. RE: Arduino - SP3VPA - 11-03-2021 16:43 Cześć Andrzej. Ja tego nie zaznaczam. Raz to zrobiłem i synteza chodziła dużo wolniej. Pozdrawiam - Tadeusz. RE: Arduino - SQ8MVY - 11-03-2021 18:09 Jeżeli zaznaczysz tego "ptaszka" - podział przez 8, to jak sama nazwa mówi, taktowanie procka ( z zewnętrznego kwarcu, generatora czy wewnętrznego oscylatora ) będzie dzielone przez 8. RE: Arduino - SP6AUO - 17-03-2021 19:56 Nadjechały 328p i przystąpiłem do programowania po USBasp. [attachment=16970] Zapis się odbył a trx nie działa. Pilnie potrzebna pomoc . Wykorzystałem wersję standard.hex bez bootloadera. RE: Arduino - SP6IFN - 17-03-2021 20:04 A dlaczego nie postawiłeś ptaszka w kratce FUSEBity? Rozumiem też że ta fotka jest w czasie gdy odbywało się programowanie. Po jego zakończeniu pamięć FLESZ jest prawie zapełniona. ................ Rysio! RE: Arduino - SP6AUO - 17-03-2021 20:20 Poprawiłem nastawę i dalej be rezultatu. Tak ta czerwona linijka to moment zapisu. [attachment=16971] RE: Arduino - SP6IFN - 17-03-2021 20:34 (17-03-2021 20:20)SP6AUO napisał(a): Poprawiłem nastawę i dalej be rezultatu. Wgraj jeszcze raz same fuse bity, ale najpierw wciśnij na górze USTAW, a dopiero potem ptaszek niżej i WGRAJ. Powinno działać. Jeśli będzie dalej źle.....to nie wiem. Rysio! |