Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF (/thread-2243.html) |
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - SP9LVZ - 18-02-2015 19:24 (18-02-2015 15:24)bolanren napisał(a): Witam wszystkich "plesseyowców" oraz towarzyszących nam kibiców. Czekamy na dalsze informacje. RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - DA_KAR - 18-02-2015 20:39 (18-02-2015 15:24)bolanren napisał(a): .... obiecałem sobie kilka dni wolnego. Praca od razu ruszyła. Ale bym chciał obiecać sobie kilka dni wolnego. Właściwie to mogę sobie obiecać ale nie dotrzymam danego słowa. DaKar RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - SP5HBT - 19-02-2015 17:28 (18-02-2015 15:24)bolanren napisał(a): . Praca od razu ruszyła. Sprawdziłem przed montażem wszystkie rezystory oraz kondensatory. Jutro zacznie się pierwsze lutowanie. Jak tam postępy? Czy już coś szumii? Bo u mnie praca, praca, praca (ale się cieszę że mam). Mietek RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - bolanren - 19-02-2015 19:45 Witam wszystkich Kolegów, Odpowiem szczerze. Szumi mi w uszach od podwyższonego ciśnienia, bo tak dzisiaj musiałem szybko biegać, by pozałatwiać masę spraw. Wieczorem przywitam się z lutownicą i do niedzieli będę pewnie gotów z częścią Rx . Przy okazji zapytam czy któremuś z naszych szacownych Kolegów udało się już uruchomić stronę nadawczą? Pozdrawiam Jerzy RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - SP9LVZ - 19-02-2015 21:12 (19-02-2015 19:45)bolanren napisał(a): Witam wszystkich Kolegów, Wszyscy dziś zagonieni,... w tygodniu ciężko coś polutować. Dziś chyba do mnie przyszła przesyłka z SL640 do nadajnika, jutro odbiorę z poczty to będę uruchamiał nadajnik przez weekend... RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - bolanren - 20-02-2015 17:02 Szanowni "plesseyowcy" oraz kibicujący naszemu projektowi Koledzy, Rozpocząłem lutowanie swojej płytki G4CLF z układami smd. Wcześniej nigdy tego nie robiłem. Może nie jest to sztuka porównywalna z precyzją potrzebną przy oprawianiu diamentów lecz niestety do dobrego i estetycznego montażu należy mieć sokoli wzrok.. Moje + 5 w okularach wyklucza poprawne lutowanie. Sięgnąłem więc po jubilerskie teleskopy. Z takim ekwipunkiem idzie całkiem dobrze lecz wydaje mi się, że powinno się chyba do tego mieć specjalną, odpowiedniej grubości i odpowiedniej jakości cynę. Kiedyś nazywano taki cynowy drut "tinolem". Wcześniej przewidziałem podobną ewentualność lecz kupiona cienka cyna została przeze mnie gdzieś dobrze ulokowana i za nic w świecie nie mogę jej znaleźć.. . Pozdrawiam serdecznie wszystkich Kolegów sp5rzm Jerzy RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - SP9LVZ - 20-02-2015 18:57 (20-02-2015 17:02)bolanren napisał(a): Szanowni "plesseyowcy" oraz kibicujący naszemu projektowi Koledzy, Może inni się podzielą doświadczeniami w lutowaniu smd, ja robię to tak: - lutownica małej mocy kolbowa z odpowiednio dopiłowaną kolbą do małych wymiarów, ale jestem przyzwyczajony do pistoletowej i jeśli tyko się da to lutuję pistoletową, - używam typowej cyny cienkiej na rolce, bez dodatkowej kalafonii, - wpierw nanoszę na jeden z punktów lutowniczych nieco cyny, w ten sposób, że dotykam cyną do punktu lutowniczego i przygrzewam lutownica, - następnie trzymając pincetą element smd lutuję go do tego przygotowanego punktu z cyną (element leży płasko na płytce), - następnie lutuję drugi koniec smd dotykając cyną i przygrzewając lutownicą, - koniec lutowania elementu. RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - SP9MRN - 20-02-2015 19:05 Do pistoletu (do lutowania smd) dobre są kute groty, które kiedyś rozpropagował SWJ http://allegro.pl/grot-do-lutownicy-transformatorowej-y-polski-hq-fv-i5028242560.html MAc RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - bolanren - 20-02-2015 21:39 (20-02-2015 18:57)SP9LVZ napisał(a):(20-02-2015 17:02)bolanren napisał(a): Szanowni "plesseyowcy" oraz kibicujący naszemu projektowi Koledzy, (20-02-2015 18:57)SP9LVZ napisał(a):(20-02-2015 17:02)bolanren napisał(a): Szanowni "plesseyowcy" oraz kibicujący naszemu projektowi Koledzy, RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF - SP9LVZ - 20-02-2015 22:41 Tor nadawczy uruchomiony. Na razie tylko na testach, ale włącznie z płytką filtrów pasmowych. Sygnał sprawdzony na wszystkich pasmach. Jest bardzo ładny, prawidłowo wymodulowany, nośnej nie słychać. Zmierzyłem napięcie w.cz. otrzymywane po filtrze pasmowym na obciążeniu 50 omów i jest o wiele mniejsze niż się spodziewałem. Myślałem, iż osiągnę około 100 mV podobnie jak z SP5WW, a jest tylko 20 mV. Wzmacniacz - kompresor mikrofonowy nie pozwala na większe wysterowanie, co z drugiej strony jest bardzo dobre bo nie przesteruje się układu. Dalsze próby pokażą co i jak trzeba zrobić ostatecznie. Do sprawdzenia mam jeszcze wpływ poziomu sygnału z BFO na poziom i jakość sygnału wyjściowego SSB. W tej chwili mam bardzo niski poziom sygnału z BFO ze względu na ustawienie jak najniższych szumów odbiornika. Dalsze próby jutro wieczorem, na dziś wystarczy. Wielkie dzięki dla Mietka SP5HBT, za poratowanie układem SL640 do modulatora nadajnika. |