Skrzynka antenowa HMG-easyATU - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Skrzynki antenowe i przełączniki (/forum-50.html) +--- Wątek: Skrzynka antenowa HMG-easyATU (/thread-520.html) |
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ4AVS - 21-12-2010 12:52 Chciałem zwrócić uwagę jak prosto zrobić automat z tej skrzynki przy minimalnej ilości prac, może z nieoptymalnym algorytmem strojenia ale jednak prosty i tani. RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 21-12-2010 13:48 :-) Rafał - zrób test z eATU - lub zwykłym ATU - to co opowiadałem to zrozumiesz że algorytm to nie takie proste ... i znalezienie dołka to nie wsztstko . bo dołek może być fałszywy albo nie optymalny... potem trzeba pomyszkowac wokół niego .. jest kilkafaz strojenia....ale to ... zagadnienie na następny temat... RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ4AVS - 21-12-2010 13:53 Jarku ja o tym wiem, tylko podałem najszybsze rozwiązanie na atu dla tych co chcą mieć na szybko atu. Nie pisałem że to rozwiązanie optymalne wiem po co ma być detektor fazy ;-) RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - HM_DIPOL - 21-12-2010 14:02 (19-12-2010 12:57)sq4avs napisał(a): Henryku a kto odpowiedział na mój post z uwagami o strojeniu i dopasowaniu, ja rzuciłem swoje przemyślenia, teraz czekam na innych. Rafał, chętnie bym odpowiedział, tylko nic z tego pasta nie zrozumiałem . Jeśli ten wariant skrzynki nie spełnia Twoich potrzeb to nie rzucaj przemyśleń, nie czekaj na innych, bo samo to się nie zrobi. Zrób własną wersję AVS_ATU i pokaż na forum, Jarek zrobił własny soft do eATU, dał do testów i jest OK. RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ4AVS - 21-12-2010 14:25 Henryku nie czytasz postów a odpisujesz, cytuję Ciebie. Wszyscy czekają na konsolę z Twoim układem pomiarowym i rozwijania rodzimej konstrukcji. Przeczytaj na stronie 14 pierwszy post w nim jest zawarte moje pytanie co do układu pomiarowego. Powtarzam że automat podałem jako ciekawostkę i później niż te pytanie. Ciekawostkę którą możesz zrobić szybko i działa, nie wypowiadałem się na temat algorytmu. Wiem jedno działa bo jeden z Kolegów zrobił. Cóż sposób optymalny strojenia nie jest bo mierzy tylko swr no i algorytm. Adam napisał Rafał, nie przewiduję rozbudowy sterownika eATU o automatyczne strojenie. W takim wypadku nie ma sensu budować bardziej rozbudowanego układu pomiarowego. Chyba w takim wyypadku można opracować nową wersję automatyczną bazującą no tej skrzynce. Wydaje mi się, ze osoby kibicujące skrzynce podzieliły się na dwie grupy, skrzynka manualna i automat. Ja zaliczam się do drugiej grupy. RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP4HKQ - 21-12-2010 14:59 Czytanie naszego forum staje się coraz bardziej "upierdliwe". Posty są nie na temat. Takie "bicie piany". Niektórzy z forum zrobili trybunę swojej wiedzy i elokwencji. To jest konkretny temat HMG-EasyATU. Jest schemat, projekty płytek. Ktoś (także ja) przeglądając forum chcę się dowiedzieć czegoś konkretnego na dany temat i wpisy powinny dotyczyć dokładnie tego co w temacie. A tu więcej niż połowa postów to jakieś luźne uwagi i propozycje nie związane z tematem. Ja jak nie mam nic do powiedzenia w temacie, to nic nie piszę, a jak uważam, że mam ciekawy temat, to zakładam nowy watek. Przy takim podejściu będzie porządek. Temat jest dla tych co budują HMG-easyATU, mają z czymś problem to pytają, a czytelnik wie jak pomóc, to odpowiada konkretnie i na temat. RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 22-12-2010 2:17 Konkretne pytania: Kto buduje skrzynkę ? - będzie wiadomo jakie jest praktyczne zainteresowanie. Kto jakim trybem PRACY jest zainteresowany ? Ja - na tym etapie: - typowa skrzynka zewnetrzna - Sterownk ręczny ( wstelnie MAX6 podpiąłem ) - pomiar SWR z radia ( CAT ) - Docelowo sterownik Ręczno-Automatyczny - Zbuduje CPU + LCD + dwa encodery ( L C ) + (wirtualna skrzynka) - Możliwe że LCD zastosuje 240x128 z ekranem dotykowym :-) ... A jak mi odbije to sterowanie L C zrobie z ekranu dotykowego... przesuwanie palcem X-Y ( odpowiednio L-C) ... Chwilowo temat odłożony na bok - bo nie mam anteny na balkonie :-( przed nowym rokiem wracam do eATU. Obecnie eATU spełnia moje oczekiwania - z małym wyjątkiem - powinno byc 10 bitów dla komfortowego strojenia C ( precyzyjnego ) 2,5 pF było by lepiej... 10 pF nie trafia da dobrze.. 'w cel" Ale właśnie eATU po to powstało by takie wnioski móc wyciagać. DLa przypomnienia - jak szybko przez RS232 można sterować przekaźnikipo 2400bps RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - HM_DIPOL - 22-12-2010 13:32 Też składam eATU: - stacjonarna do ramki 84m zawieszonej pooziomo; - w tej wesji spełnia moje potrzeby, bez automatu; - do sterowania idealny byłby soft na PC (miernik SWR już mam); - przy antenie stacjonarnej mogę dobrać nastawy na pasmach i zmieniać wg potrzeby. Soft, to najtańsze, najszybsze i najwygodniejsze rozwiązanie. Można kiedyś pomyśleć o automacie ale w tej wersji eATU jest "o niebo" lepsza niż obecny balun 50/200. Jarek, może te dwa dodatkowe bity pojemności poprawią precyzję ale ja mam teraz jedno dopasowanie 1/4 na wszystkich pasmach i też jakoś pracuję. Skrzyka eATU daje na wejściu dodatkowe 130tys. nastaw więc jest więcej niż OK!!! Jak ktoś nie widzi różnicy niech dalej pracuje na balunach. RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ9NJE - 22-12-2010 19:31 Hej! Ja sobie tak od początku po cichu śledzę projekt eATU i mu kibicuję. Jestem zainteresowany budową, ale ze względów czasowych dopiero w nowym roku, prawdopodobnie w lutym... Jak na razie wydaje mi się, ze najwygodniej by mi się używało tej skrzynki jednak za pomocą osobnego sterownika-manipulatora. Komputer jest fajowym i bardzo uniwersalnym przyrządem, ale jak przychodzi co do czego, to jak dla mnie dwie gałki biją ergonomią te wszystkie myszki i klawiatury na głowę. W tej chwili nie zależy mi specjalnie na automatyce, skrzynka miałaby u mnie pracować raczej z jedną, mało zmienną anteną. Okresowe ręczne podstrajanie do skompensowania zmian temperaturowo pogodowych itp. nie powinno raczej stanowić problemu. Ogromnym za to ułatwieniem będzie wyposażenie skrzynki w pamięć ustawień, choć wydaje mi się, że ta funkcjonalność powinna być raczej zaimplementowana w sterowniku domowym. Dobrym pomysłem chyba byłoby zabudowanie prostego miernika SWR w module zdalnym, chociaż zaproponowane przez Jarka wykorzystanie pomiaru z radia za pomocą CATa jest dla mnie też OK. Być może w ogóle najprostsze i najsensowniejsze byłoby napisanie małego softu na komputer, który przez CATa sterowałby radiem (ustawienie QRG, włączenie nadawania, odczyt SWR) i za pomocą domowego sterownika przestrajał skrzynkę i zapisywał ustawienia. Byłby to pewnie też wygodny sposób testowania algorytmów do automatu. No ale to już Jarek zdaje się też proponował.... Uff, dużo tego wyszło, a właściwie chciałem tym postem po prostu wyrazić swoje zainteresowanie projektem! Przemek RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP5FCS - 24-12-2010 0:59 W pierwszym etapie realizacji skrzynka easy ATU została zaprojektowana jako zdalny nastawnik dopasowania do anteny bez pomiaru oraz automatyki nastaw. Przy użyciu terminala, dedykowanego softu lub prostej konsoli mamy coś w rodzaju skrzynki manualnej ale z dopasowaniem przy antenie. Na potrzeby kolejnych etapów zamieściłem na druku skrzynki klasyczny mostek do pomiaru SWR-a. Mostek możemy wykorzystać do zdalnego pomiaru lub po odcięciu od druku eATU umieścić go w domowej konsoli. Wykonanie prostej konsoli z pomiarem mocy, SWR-a i częstotliwości nie jest takie trudne i przy odrobinie chęci do współpracy taka konsola dawno mogła powstać. Po świętach postaram się zamieścić projekt prostej konsoli z dwoma enkoderami do sterowanie skrzynką eATU oraz podstawowymi pomiarami. Da nam to autonomiczny zestaw pozwalający na pomiary, dobieranie optymalnego dopasowania oraz zapisywanie nastaw w pomięci eATU. Czy dojdziemy kiedyś do automatu ? Wszystko zależy od stopnia rozbudowy i możliwości domowej konsoli. Jeśli uda się dopracować układ pomiarowy oraz algorytmy strojenia to czemu nie. Moim zdanie skrzynka eATU powinna pozostać prostym nastawnikiem a cały proces decyzyjny powinien być realizowany w kolejnych wersjach konsoli sterujących lub poprzez oprogramowanie na PC. Dziękuję Kolegom budującym i testującym eATU za uwagi mające na celu dopracowanie konstrukcji oraz dodania nowych funkcji. |