Trx Wolf - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Trx Wolf (/thread-4266.html) |
RE: Trx Wolf - SP9OYN - 16-07-2022 18:14 Dzięki Krzysztof, o takie szacunki mi chodziło. RE: Trx Wolf - SP5TAA - 26-07-2022 13:32 Witam kolegów, potrzebuję pomocy znawców tematu... Dobrnąłem wreszcie do najciekawszego momentu kiedy przychodzi pora zalewania oprogramowania. Zabrałem się za zalanie wsadu do STM`a i spotkała mnie niespodzianka w postaci takiego komunikatu "read out protection actyvaited" a po potwierdzeniu aby ten read out usunąć i zaprogramować mimo to mikrokontroler, kolejny komunikat o niepowodzeniu akcji a na koniec "the elf loader not acceseble" lub coś takiego- piszę z pamięci. Pytanie softwareowego laika, czyżby problem z STM`em? Dodam tylko że używam ST-LINK V2. RE: Trx Wolf - SP6AUO - 26-07-2022 16:11 Witaj Witku. Robię tak: 1.Podłączam do komputera.(przy okazji czytam prąd =330mA WIN10) [attachment=17786] 2.Uruchamiam program [attachment=17787] 3.Wczytuję wsad (3.50) [attachment=17788] 4.Klikam Target Connect [attachment=17789] 5.W prawym górnym rogu pojawiają się dane procesora (komp widzi STM-a) [attachment=17790] 6.Klikam Target Program i następuje wczytanie wsadu. [attachment=17791] 7.Leci wsad do stm [attachment=17792] 8.Wleciał [attachment=17793] Specjalnie Witek dla Ciebie powtórzyłem procedurę programowania. RE: Trx Wolf - SP5TAA - 26-07-2022 16:30 Dzięki Ci Andzrzej za włożony trud, wszystko było by tak jak na Twoich zrzutach do momentu gdy robię conect , programator nie widzi flash pamięci, skiegoś czorta wzięło się to zabezpieczenie odczytu, a na koniec tych prób dostaję ten komunikat: "the elf loader file is not accessible" ...no i w tym jest zagwozdka - czekam na podpowiedź lub wyjaśnienie softwarowych speców...tak przy okazji, Altera "łyka" każdy wsad bez najmniejszego zająknięcia. RE: Trx Wolf - SP6AUO - 26-07-2022 18:34 Witek,a prąd jaki masz przed programowaniem. Z innej beczki. Jaki T3 zastosowałeś za 1:1+1.Może ktoś ustalił jaki ma być. Dalej mam wątpliwości co do T3. 1:1,czy 1:2. Mam jeszcze taki problem, dwa transformatorki 1:1 tyle,że jeden na pinach 3-6 ma 92uH a drugi na pinach 3-6 ma 36uH.Który wlutować ? oba podają 0.3 - 400MHz. Jutro zajmę się Alterą. T3 i Altera to ostatnie elementy na tej pcb. RE: Trx Wolf - SP5TAA - 27-07-2022 10:46 Witam Cię Andrzej, na początek powiem tak, ta wersja którą ja robię(WF-100D) ma nieco inne oznaczenia elementów i to trafko T3 u mnie to T2 i ja mam tam 1:1 z odczepem na środku wtórnego(pytałem autora tego projektu, który potwierdził mi że to co ja mam -PWB-1-ALC może być zastosowane w tym miejscu). Z moim ST-LINK V2 w żaden sposób nie mogę zaprogramować STM`a - ciągle dostaję komunikat o aktywowanych "read out protection", coś udaje się z pomocą Cubeprogrammer. Wojowałem wczoraj z dziwnymi efektami na wyświetlaczu(efekty takie jakby gdzieś był niepewne połączenia lub brak kontaktu), próbując ustalić miejsce problemów - u mnie elementy z płytki display`a i sam display są przeniesone na nową płytę front panela... Kojarzę że prąd był też coś około 330mA ale z diabła nie pamiętam czy to wartość przed programowanie czy po uruchomieniu modułu main board(bez LTC2208). Dziś daję sobie wolne od tej "wojaczki"... RE: Trx Wolf - SP6AUO - 27-07-2022 15:43 Witek,chodzi mi o T3 na mainboard pod alterą koło J9. Ten opisany jako 1:1+1 Chyba wlutuję typowy 1:1. Na schemacie jak strzałka mojej myszy. [attachment=17794] RE: Trx Wolf - SP5TAA - 27-07-2022 16:52 Cześć, tak, tak, o tym samym mówimy, u mnie stoi 1:1, o czym już mówiłem. Jak tam u Ciebie z Alterą, siedzi już na swoim miejscu?... RE: Trx Wolf - SP6AUO - 27-07-2022 18:08 Altera jeszcze czeka. Mam jeszcze pytanie. Jak próbujesz wgrywać do STM-a z zasilacza komputerowego czy z zasilacza ogólnego Wolfa. W opisie jest ,że włącz power i trzymaj.Nawet tak nie próbowałem. Na 1-szym zrzucie jest pokazane połączenie gniazda jtag_stm z moim Win10. Trochę jest niepokojący ten komunikat który Ci wyskakuje. Ja zawsze kontroluję prąd. Bez STM-a był tam ileś.Po wlutowaniu STM prąd wzrósł o niecałe 20mA (chyba 16mA). Po wgraniu wsadu prąd wzrósł o 70mA (około)Już wiedziałem,że jest ok. Po podłączeniu do pcb czołowej na ekranie pojawiły się różowe prążki.Trwało to 18-20 minut i wskoczył normalny widok 7MHz.Może coś pomoże. RE: Trx Wolf - SP5TAA - 27-07-2022 21:01 Witam, dzisiaj dałem se wolne od tematu oprogramowania... Korzystam z zasilacza docelowego, zamiast ciągłego naciskania przycisku PWR założyłem dżamper na złączu do tego przycisku. Dzisiaj śledzę podobne tematy do mojego przypadku, koledzy opisują to na Telegramie. |