Trx Wolf - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Trx Wolf (/thread-4266.html) |
RE: Trx Wolf - SP9XCC - 02-07-2022 20:17 Masz podane konkretne dwa typy. Co do dostępności - nie sprawdzałem. Swoje kupiłem dosyć dawno temu. Masz do wyboru TC1-1T+ lub ADT1-6T. Do kompletu można dodać TC1-1TX+. Kupić można np.: TC1-1TX+ lub: ADT1-6T+ lub: TC1-1T+ Edit: A co do "kumania" to kumasz dobrze, ale nie w tym układzie. Jeżeli będziesz rozpatrywał uzwojenie wtórne jak 2+2 zwoje to tak - masz wtedy przekładnię 1:4. Jednak, jeżeli weźmiesz te dwa uzwojenia rozpatrując je od punktu wspólnego? To masz dwa uzwojenia, każde z przekładnią 1:1 do pierwotnego. Tak to jest zaimplementowane w tym układzie wejścia przetwornika. RE: Trx Wolf - SP6AUO - 02-07-2022 21:22 To co piszesz jest prawdą ja tego nie neguję,tylko dalej nie wiem jak zinterpretować 1:1+1. Zbadałem mój T 1/1+1 i ma 3x2zw czyli jest 1-3 : 4-6 = 1:4.Dodam,że pomierzyłem indukcyjność i jest pin1-3=24.5uH a pin4-5=5-6=24.5uH.Pin4-6= 97.5uH jest 1:4 Kupiłem transformator 1:1 5pinowy.Jak go obejrzę i pomierzę iwszystko będę wiedział oprócz tego jaki ma być 1:1+1 Zapytam tak : czy T3 może być 2zw:(2zw+2zw). Inny jego parametr, pasmo przenoszenia od 0,4MHz do 500MHz Znalazłem To: [attachment=17754] RE: Trx Wolf - SP9XCC - 02-07-2022 22:49 Qrcze... Aleś mi zabił ćwieka... Wylutowałem ADT1-6T, TC1-1TX+ i TC4-1TX+... Pomiary wykazały co następuje... W przypadku transformatora 1:1 lub też 1:1+1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego równa się indukcyjności uzwojenia wtórnego w całości. W przypadku połówki uzwojenia wtórnego indukcyjność wynosi ok. 1/4 indukcyjności uzwojenia pierwotnego. Dotyczy to zarówno jednego jak i drugiego przypadku (!). W przypadku transformatora 4:1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego jest równa 1/4 indukcyjności uzwojenia wtórnego w całości i równa indukcyjności połówki tegoż. Czyli zgodnie z danymi: link Delikwenci użyci do doświadczenia: TC1-1TX+ i ADT1-6T od góry i od dołu czyli oficjalnie według dokumentacji producenta 1:1 i ... tu niespodzianka - według producenta ADT1-6T jest transformatorem 1:1... link i idzie do kosza... poprawnie pracuje do 125 MHz... a tyle kosztował... [attachment=17755] [attachment=17756] [attachment=17757] TC4-1TX+ czyli 4:1 albo jak kto woli 1:4 [attachment=17758] Jako uzwojenie pierwotne przyjmuję uzwojenie z dwoma wyprowadzeniami - strona z dwoma pinami. Jako uzwojenie wtórne - strona przeciwna, uzwojenie z odczepem w połowie i odpowiednio trzy piny. W przypadku ADT1-6T widać od dołu co i jak - jeden z pinów środkowych jest pusty... Edit: Rysunek płyty czołowej fajny, z wymiarami, ale... to jest obrazek... Rysuję, mierzę, sprawdzam... RE: Trx Wolf - SP6AUO - 03-07-2022 7:55 Zakończę tak. Zamontowałem T3 1:4. Przekonałeś mnie do zamontowania 1:1 (+1 w pamięci) Jest jeszcze T4,ale tu sprawa jest prosta 1:4 ADT4-6T. Jest jakaś informacja na temat L30.Wielkość fizyczna 10x10mm 10uH a prąd ? Zakładam 15A.Pewności nie mam. RE: Trx Wolf - SP9XCC - 03-07-2022 10:54 Andrzeju, Jako T3 masz mieć jeden z transformatorów 1:1 z odczepem w połowie uzwojenia wtórnego. Mea culpa - brałem uzwojenia z punktu widzenia przekładni elektrycznej z odczepem w środku. Uzwojenia pomiędzy pinami 1-3 i 4-6 mają być jednakowe indukcyjnie. Pomiędzy 4-5 i 5-6 ma być 1/4 indukcyjności uzwojenia pierwotnego. Opisałem to w pomiarach powyżej. Wyjście DAC jest wyjściem wysoko impedancyjnym, sprowadzonym do poziomu 50 Ohm rezystorami 100 Ohm (równolegle 2x100R do masy). Producent podaje parametry AC przy badaniu z transformatorem impedancji 1:1 DAC5674 Wejście OPA jest nisko impedancyjne. L30 - to już RF-UNIT. U mnie, dla wersji 5.1 podają 10uH 10x10, a obok w opisie "3 zwoje na rdzeniu BN43-202 drutem 1mm". Na wejściu zasilania drivera (L43), też wydana jest taka 10uH 10x10. Tu dałem 4zwoje 0,8mm na rdzeniu BN43-302 - taki był pod ręką... Zmienię na 3 zwoje 0,8mm na tym samym rdzeniu... Według mnie coś z prądem 15A będzie OK jako L30... choć w trakcie pracy SSB prądy impulsowe mogą być wyższe (chwilowe). Jako L30 myślę nad wpasowaniem jednej z przedstawionych wcześniej "panienek" z modułu zasilania procesora. Drucik porządniejszy, bo na tej pionowej to 1,4mm a na pierścieniu 1,7mm. Mam jeszcze takie zamknięte w kwadratowym rdzeniu (z płyty głównej serwera), ale wyprowadzenia mają w rogach i się tu nie wpasują... Tam uzwojenie jeszcze porządniejsze - 2mm. Cały wic w tym, żeby właśnie w trakcie pracy impulsowej, nie mieć spadku napięcia na tej cewce (dokładniej - mieć go jak najniższy). Będzie obcinać szczyty mocy, a po co? Mniejsza rezystancja szeregowa cewki - lepiej. Otwory w płycie dla L30 pozwalają bez ingerencji wpasować drut 1,7 mm... Ja bym po tej cewce jeszcze dał jakiś porządny kondensator, o jak najniższym ESR... Zobaczymy jak się uruchomi w postaci podstawowej... Równolegle idzie montaż, z resztek pozostałych elementów, płyty RF-UNIT QRP++... Ale to jak narazie, jak to się mówi - aby elementy nie zalegały... RE: Trx Wolf - SP6AUO - 05-07-2022 9:43 Krzysztof, Jak by co to masz dwóch chętnych do płyty czołowej,sp6ltp i sp6auo. Pozdrawiam RE: Trx Wolf - SP9XCC - 05-07-2022 16:18 Hehe, OK. Do tego jednak jeszcze długa droga... Narazie rodzą się koncepcje i sprawdzam wymiary. Trochę pomocny, nie ukrywam, jest ten Twój obrazek Będę pokazywał co z tego wyjdzie. Generalnie, z przodu będzie jedno gniazdo 3,5 cala do słuchawek - tak myślę... Tylna ściana będzie wyposażona w komplet gniazd I/O z użyciem płytki pomocniczej. Jako, że składam RF-UNIT 100W, przewiduję solidny radiator z tyły, na zewnątrz - nie lubię zbędnego szumu wentylatorów... Przyciski też jeszcze nie zdefiniowane do końca... Mam dwa rodzaje okrągłych i jakieś prostokąty i kwadraty... RE: Trx Wolf - SP6AUO - 07-07-2022 9:33 Mam to: [attachment=17760] Dwie pcb pobierają 530mA. Brakuje 2-ch elementów,Altery i Adum. Co muszę nacisnąć pokręcić by pójść dalej. RE: Trx Wolf - SP9XCC - 07-07-2022 10:51 Którą wersję wgrałeś do procesora? Jaką paczkę wgrałeś, "niemiecką"? Trochę duży ten prąd... U mnie wychodziło około 320 mA ... Jeśli wgrałeś wersję 3.51 lub wyżej - to czekaj... U mnie po ok. 8-10 minutach pojawiał się normalny ekran na wyświetlaczu. Możesz spróbować wgrać paczkę 4.1 lub 4.2 - proces wtedy jest szybszy... Bez Altery powinien się pojawić ekran z licznikiem błędów. Jak skończy zliczać, wtedy przechodzi do ekranu głównego... Wersji poniżej 3.51 nie próbowałem wgrywać. Masz wersję 4.1 w .zip-ie w załączniku. Rozpakuj z zip-a i masz do wgrania... RE: Trx Wolf - SP6AUO - 07-07-2022 12:00 Jestem na ver.3.50 Program posunął się na calibrations i przeskoczył na liczenie błędów. Upłynęło chyba z 15 min i mam to: [attachment=17762] Krzysiek,mały sukces a duże Dzięki. |