Skrzynka antenowa HMG-easyATU - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Skrzynki antenowe i przełączniki (/forum-50.html) +--- Wątek: Skrzynka antenowa HMG-easyATU (/thread-520.html) |
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 08-11-2010 22:39 wyglądają podobnie do tych z TME - takoweż mam w woreczku... i mam nadzieję że z sufitu nie będę ich zeskrobywał :-) RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ6OXK - 08-11-2010 22:47 (08-11-2010 22:39)SP3SWJ napisał(a): ...i mam nadzieję że z sufitu nie będę ich zeskrobywał... To osłoń 10 cm kawałkiem metalu (może z jakiego czołgu) RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 09-11-2010 12:40 znalazłem jeszce jeden sklep co ma fajną ofertę kondensatorów 1-3 kV 4-8kV Czy ktoś już o nich kupował ??? RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ4AVS - 09-11-2010 12:54 Mam od nich, można brać tylko na firmę od tej zasady nie ma wyjątków, minimalne zamówienie 200zł RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 10-11-2010 2:22 w tym wzmacniaczu 300 W w filtrach na wyjściu PA używaja NPO i SilvedMica RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - 3Z6AEF - 13-11-2010 0:13 W końcu znalazłem trochę czasu, aby popracować z PCB do HMG easyATU, które dostałem od Adama SP5FCS do budowy prototypu i badań. Poniżej przedstawione dwie wersje płytki "C", które różnią się rodzajem kondensatorów: 1. ceramiczne 500V i 1kV (materiał Y5P, Z5P) - te same, które używałem do tunera DL5MGD, zastosowanego w mojej wersji Piligrima. Kondensatory były kupowane w TME - ceny: kilkadziesiąt groszy za sztuke. 2. mikowe 500V ("Silver Mica") - które stosowałem m.in. w filtrze LPF po wzmacniaczu 150W w PIC-a-STAR. Źródła zakupu były różne, również w Polsce (zob. ten post, albo tego sprzedawcę na znanym portalu aukcyjnym). Ceny kondensatorów mikowych są znacznie wyższe niż ceramicznych - za te, które tutaj zastosowałem płaciłem po 2-3 zł za sztukę (to i tak niewiele, zob. np. ceny w Farnel'u Porównanie obu wersji i pełny raport z badań obu wersji płytek "C" zamieszczę w głównym wątku o zdalnym ATU, ponieważ wnioski są istotne dla założeń i wyboru bazy elementowej HMG-ATU. Tutaj tylko kilka drobnych uwag na temat samych PCB: 1. Dobra jakość PCB (jak zwykle w przypadku płytek od Adama SP5FCS ) 2. Przekaźniki dołączające kondensatory są ułożone ciasno "na styk" - miałem kłopot ze zmieszczeniem ich obok siebie (taki urok "chińszczyzny") - pomogło lekkie spiłowane kantów obudów. Rozsunięcie nawet o 0,5 mm zdecydowanie ułatwi montaż. 3. Opisy kondensatorów znalazły się pod przekaźnikami - można by dać jeden obrys dla grupy kondensatorów tworzących jedną wartość i dać opis na grupie. 4. Przy tej długości płytki zauważa się potrzebę dodatkowych dwóch otworów montażowych w połowie długości - oprócz istniejących czterech w narożnikach. 5. Na płytce "L" cewki mogłyby mieć po 4 otwory - żeby nie trzeba było zastanawiać się nad kierunkiem nawijania cewek (musiałem na nowo nawinąć cewki powietrzne ) 6. Można by dołożyć odpowiednie zworki na płytce "C", tak aby możliwe było użycie przekaźników o cewce 5V (szeregowo) w miejscu przełączeń IN / OUT, gdzie są przekaźniki na 12V (równolegle). To dla tych, którzy niepotrzebnie kupili 5V i teraz nie wiedzą, gdzie je "upchnąć"... RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP8GVM - 13-11-2010 12:15 Wiele wartości kondensatorów robiłem z laminatu.Pozdrawiam RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP2QCA - 13-11-2010 20:41 Przyszedł mi pomysł na tanią i prostą obudowę do tej skrzynki (rura tez jest tania i prosta ale jakoś wolę prostokątne): chodzi mi o taką prostokątną 8 x 4 cm (około), biała, sprzedawana chyba jako wentylacyjna - ale nie jestem pewien. Ostatnio ludzie wykorzystują je jako kanały dla kabli RTV w ścianach, pod duże TV plazmowe, LED itd. Do kupienia w każdej Castoramie itd. Czy ten materiał wytrzyma na słońcu i mrozie ? pozdrowienia Artur sp2qca RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 13-11-2010 21:15 a co z dobrymi korkami ??? pamietaj że ty na to nie patrzysz/// a innych ma nie kusić... RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ6ADE - 13-11-2010 21:25 (13-11-2010 12:15)SP8GVM napisał(a): Wiele wartości kondensatorów robiłem z laminatu.Pozdrawiam A to ciekawa uwaga. Ale warto najpierw policzyć dla potrzebnych pojemności -> wynik w powierzchni takiego laminatu. A to prawie DC te KF-y Pojemności duże. Do tego dochodzi chwiejna grubość dielektryka plus zmienne jego "epsilon er" w zależności od producenta. Takie sztuczki są dobre dla indywidualnych konstrukcji. Każdy C doszlifowany na pojemność A jak widzisz na forum - większość "konstruktorów-kopierów" żąda gotowych PCB jak z fabryki i z OPISEM! elementów coby lepiej wyglądało albo przyjemniej się składało. Siadasz do takiej profi PCB jak pracownik na linii montażowej Nie sposób się pomylić. |