Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Kuźnia pomysłów (/forum-21.html) +--- Wątek: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami (/thread-4557.html) Strony: 1 2 |
Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SQ4AVS - 27-06-2024 11:32 Może ktoś wie jak rozpoznać biegunowość kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami. Jedynie co mi przechodzi do głowy to pomiar upływności. RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SP9OYN - 27-06-2024 12:07 Jesteś pewien, że to nie jest bipolarny? RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SQ4AVS - 27-06-2024 12:21 w 100% tantal starego typu z wyprowadzeniami drutowymi RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SP3FEC - 27-06-2024 13:42 Nie jestem pewien czy chodzi Tobie o kondensatory w kształcie "kropli". Jest kilka typów oznakowania: - malowane jedolitym kolorem z nadrukiem - dwubarwne (np. zielono-żółte) z nadrukiem - dwubarwne z kolorową kropką. Generalnie jeśli taki kondesator obrócisz tym zatartym napisem (lub kropką) do siebie to drut po prawej stronie to +. Chyba, że masz coś innego. RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SQ4AVS - 27-06-2024 15:51 Mam "kroplę" tylko nie wiem po której stronie były te napisy RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SP9OYN - 27-06-2024 16:34 Podejdź od innej strony. W czym to pracuje, jakie oznaczenia na płycie PCB? RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SQ4AVS - 27-06-2024 16:59 Oczywiście poza płytą -zapasy RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SP9OYN - 28-06-2024 6:16 Jeśli jest nowy nieużywany, to dłuższa noga to + Tak też większość producentów oznacza. RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SQ4AVS - 28-06-2024 7:03 z wylutu RE: Biegunowość elektrod kondensatora tantalowego z zatartymi oznaczeniami - SP9OYN - 30-06-2024 9:46 Przyznam, że odpuściłbym takie kondensatory. Kosz nowych jest minimalnych, a stare z wylutu są niepewne. |