HomeMade

Pełna wersja: Potrzebny rdzeń do cewki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam! Od jakiegoś czasu "meczę " Kenwooda TS 440S. Z doskoku, bo pracuję jeszcze zawodowo a naprawiam kiedy mam czas. No i zabrałem się w końcu z PLL. Okazało się ze wadliwej pracy całego urządzenia winna jest jedna z pięciu pętli FLL jakie to radio zawiera. Okazuje się ze radio było u kilku "naprawiaczy" i nie zostało zrobione do końca. Nie znam drogi jaka przeszło to urządzenie i u kogo było. Mniejsza z tym. Otóż okazuje się że obwód drgań w VCO2 powinien pracować od 53,25 MHz do 58,25 MHz no i owszem o ile "dolne napięcie " ok.3 V da sie ustawić to górnego w żaden sposób! Komuś pękł oryginalny rdzeń i wstawił na dwa zwoje ( dosłownie!) rdzeń od innego urządzenia nie pasujący do tego obwodu. W związku z tym "zapytowywuję " sie Kolegów czy ktoś nie posiada takowego rozbiórkowego oryginalnego rdzenia? Ja niestety nie mam choć głowy nie dam czy nie pasuje jakiś inny np. z UHF lub podobnego sprzętu. Jeśli to możliwe proszę popatrzcie w swoich zbiorach, może ktoś coś takiego ma? Symbol tego obwodu według ustaleń fabrycznych to L32 - 0639 - 05. Jeśli ktoś by znalazł to proszę o kontakt z podaniem co za to chce. Cool Załączam zdjęcie to ta czerwona cewka w "ogródku". Być może jest tu ktoś kto miałby inne części do tego radia...
Niestety znowu zdjęcie nie weszło... Muszę poprawić.
Według przybliżonych obliczeń cewka powinna mieć ok 500nH. Dwa zwoje to zdecydowanie za mało. Jeżeli to są filtry 7x7 to może 513?
W ostateczności e**y 19€+wysyłka
To nie jest obwód 7x7 tylko 11x11. Ten 7x7 to ja sam bym znalazł. Po prostu muszę rozebrać coś co pracuje na 50 / 70 MHz i ma podobne rdzenie. Wiem że po ludziach leżą różne klamoty do rozbiórki , może ktoś coś ma... rdzenie tej wartość z Radmorów to mam ale są za duże. A z kolei CXB radiowe owszem niektóre by nawet kształtem pasowały tylko że przenikalność nie taka. No i dlatego szukam dalej. W każdym razie bardzo dziękuję za podpowiedź.
Przekierowanie