HomeMade

Pełna wersja: TSA6057 z Arduino-problem z komunikacją
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzień Dobry!
Najserdeczniej pozdrawiam wszystkich kolegów odwiedzających to forum, gdyż jest to mój pierwszy wpis.
Od jakiegoś czasu staram się zbudować syntezer częstotliwości na 2m oparty o popularny układ scalony TSA6057 a mający być sterowany przez kontroler Arduino.W sieci znalazłem kilka projektów opartych o kontrolery AVR i Bascom, którego nie znam.Ponieważ nie źle znam jezyk c++, a Bascoma wcale , naturalnym wyborem był kontroler Arduino.Część elektroniczna powstała szybko i wygląda na sprawną.Jest problem z komunikacja i2c pomiędzy TSA6057 a Arduino, a szerzej, chodzi o uruchomienie w/w układu scaloneg z poziomu Arduino. Napisałem kilka programów testowych, min jeden oparty o bibliotekę wire.h, a także inny oparty o program Ingo Gerlacha (github.com) , ale to nie działa.Może ktoś z kolegów mógłby podsunąć jakiś gotowiec umożliwiający test i rozwój w/w urządzenia?Bardzo liczę na pomoc gdyż projekt najzupełnie niespodziewanie mnie przerósł ;D.Z krótkofalarskim pozdrowieniem73 SP9CNN . Grzegorz
Witam . Czy dobrze wybrałeś selekcje adresu I2C na nodze 12 AS ? i oczywiście czy SCL i SDA nie jest zamienione.
Wgraj i2c scanner z aplikacji arduino i zobacz, czy w ogóle i2c działa.
A potem mi powiedz, bo sam chcę ruszyć tą syntezę Big Grin
Przekierowanie