02-05-2022, 18:31
Witam.
Wolne na majówce, to można się trochę pobawić.
Wykonałem coś
co można nazwać balunem, z przekładnią 1:3, dla delty na 20m, powieszonej skośnie, wszystkie wierzchołki na różnych wysokościach. Zasilanie z wierzchołka przy krótszych bokach, akurat pomiędzy dolnym i górnym.
Założenie takie, aby to pracowało od 20m do 6m. Nie wiem czy uda się zmusić do pracy na 17m i 15m.
Sama antena parametry jak poniżej.
[attachment=17614]
Poniżej pomiar anteny, ale z innym balunem, coś ok. 1:2,5, bo miałem trochę inaczej ułożoną i wyszło mi Z=130, ale później przeniosłem wierzchołek o ok. 1,5m.
[attachment=17617]
Balun na rdzeniu 240-43, z przewodu RG58, 8 zwojów (7 zwojów i 9 zwojów nie dawało dobrych rezultatów, z parametrami jak poniżej.
[attachment=17615]
Tu trochę impedancja niedociągnięta, ale płaska charakterystyka i reaktancja już chyba samych rezystorów, a miały być takie fajne.
[attachment=17616]
A tutaj trochę gorsze parametry na 6m, ale do 10m lepsza impedancja.
Która wersja będzie lepiej pracować? A może to i tak nie ma znaczenia?
Pytanie do tych którzy bawili się w testy zasilania przesuniętego. Czy i jak mocno zmienia się impedancja anteny jak zasilanie odsuniemy od wierzchołka?
Wolne na majówce, to można się trochę pobawić.
Wykonałem coś

Założenie takie, aby to pracowało od 20m do 6m. Nie wiem czy uda się zmusić do pracy na 17m i 15m.
Sama antena parametry jak poniżej.
[attachment=17614]
Poniżej pomiar anteny, ale z innym balunem, coś ok. 1:2,5, bo miałem trochę inaczej ułożoną i wyszło mi Z=130, ale później przeniosłem wierzchołek o ok. 1,5m.
[attachment=17617]
Balun na rdzeniu 240-43, z przewodu RG58, 8 zwojów (7 zwojów i 9 zwojów nie dawało dobrych rezultatów, z parametrami jak poniżej.
[attachment=17615]
Tu trochę impedancja niedociągnięta, ale płaska charakterystyka i reaktancja już chyba samych rezystorów, a miały być takie fajne.

[attachment=17616]
A tutaj trochę gorsze parametry na 6m, ale do 10m lepsza impedancja.
Która wersja będzie lepiej pracować? A może to i tak nie ma znaczenia?
Pytanie do tych którzy bawili się w testy zasilania przesuniętego. Czy i jak mocno zmienia się impedancja anteny jak zasilanie odsuniemy od wierzchołka?