16-10-2018, 0:00
Już jakiś czas temu z potencjometru drutowego 50W i kondensatora zmiennego 220pF, oba elementy z TDM lub DW Radio, zrobiłem prostą i skuteczną skrzyneczkę antenową. Do tego dwie gałki, dwa gniazda UC1 i obudowa.
Początkowo skrzynka pracowała jako zewnętrzna, dostrajając antenę wątkową na kamperze. Wiec jako obudowę zastosowałem szczelny pojemnik na żywność, który buchnąłem z kuchni .
Po sprzedaniu kampera zmieniłem gałki na takie z podziałką i teraz służy przy radio IC-735 u młodych braciszków krótkofalowców.
Nie jest to sprzęt wyczynowy, ale ma dwie poważne zalety - jest tanie i działa .
Lepiej od słów opisują zdjęcia, więc zamieszczam.
[attachment=14422]
[attachment=14421]
[attachment=14423]
[attachment=14424]
[attachment=14425]
Tutaj podchody pod wersję automatyczną. Napęd elementów LC serwami modelarskimi
[attachment=14426]
W niektórych sytuacjach należy przełączyć kondensator od anteny do nadajnika, co czyniłem poprzez przełączenie wtyków UC1.
W wykonaniu stacjonarnym lub automatycznym należałoby przełączać przełącznikiem lub przekaźnikiem.
Początkowo skrzynka pracowała jako zewnętrzna, dostrajając antenę wątkową na kamperze. Wiec jako obudowę zastosowałem szczelny pojemnik na żywność, który buchnąłem z kuchni .
Po sprzedaniu kampera zmieniłem gałki na takie z podziałką i teraz służy przy radio IC-735 u młodych braciszków krótkofalowców.
Nie jest to sprzęt wyczynowy, ale ma dwie poważne zalety - jest tanie i działa .
Lepiej od słów opisują zdjęcia, więc zamieszczam.
[attachment=14422]
[attachment=14421]
[attachment=14423]
[attachment=14424]
[attachment=14425]
Tutaj podchody pod wersję automatyczną. Napęd elementów LC serwami modelarskimi
[attachment=14426]
W niektórych sytuacjach należy przełączyć kondensator od anteny do nadajnika, co czyniłem poprzez przełączenie wtyków UC1.
W wykonaniu stacjonarnym lub automatycznym należałoby przełączać przełącznikiem lub przekaźnikiem.