HomeMade

Pełna wersja: Single Bander SSB 3,6 -3,8..
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Nabyłem takie ustrojstwo Heathkit. Sprzedawca zapewnia że działa. Nie ma zasilacza i miałem składać z jakichś trafo radiowych ale zamówiłem porządne trafo, kawał mela waży z 5 kg. i będę robił porządnie bez lipy.... Zamówię jeszcze dławiki.



Potrzebuję wtyk do mikrofonu na dwa bolce i takie jak na foto gniazdko do zasilania na 10 bolców.

Jak nie znajdę to do mikrofonu założę DIN ale wolał bym nie. A do zasilania takie militarne, ale wolał bym niczego nie przerabiać.... Mogę się wymienić za fanty lub PLN-y Smile

Pozdrawiam!
Ale zdjecia gniazda dales Wink
Czy nie jest to zwykly typu "NC"? Jesli tak to alledrogo i za kilka PLN masz wtyczke.

Z wtykiem od zasilania to troche gorzej, popatrz na jakichs zlomach lampowych za podstawkami. Obudowe bedziesz musial tylko dorobic Wink

pz
Faktycznie, przeoczyłem...
To takie gniazdko jak CB tyle że na dwa bolce.... Podobne....
Może podmienię zestaw?

Pzdr!
Jesli takie jak w CB to wlasnie nazywa sie NC. Sprawdz gwint w obudowie - jesli bedzie pasowac od wtyku z wieksza iloscia pinow, to bedzie OK.
W najgorszym wypadku podmienisz na nowe gniazdo i wtyk, ale moze nie bedzie trzeba Wink

pz
HW12A? ;-)
Ty to masz szczęście ;-)
Nie psuj!!! nie wymieniaj. Dorób wtyczkę.

MAciek

edit - do zasilania powinna pasować 11pinowe złącze z przekaźnika r15 http://allegro.pl/podstawka-przekaznika-...95436.html
Ten 2-pinowy zamienię na taki od CB. Będzie nierozróżnialny a będę mógł podłączyć klasyczny mikr, albo zamienię na DIN, ale to zgrzyt...


11-pin od przekaźnika już kupiłem. Nawet nie wiedziałem że coś takiego jest. Dziękuję.... Smile
Podłączę kable i zrobię z tego (jak będzie pasować) coś w rodzaju wtyczki. Kawałek rurki zaleję żywicą...

A sam zasilacz zabuduję w takiej plastikowej skrzynce z Castoramy. Będzie bezpiecznie wygodnie i praktycznie, a jeszcze będą schowki na karty QSL ołówki czy mikrofon.... Mobil power box.... Smile
Wstawię w bagażniku i będzie wszystko w jednym miejscu.
[attachment=11034]http://www.ebay.com/itm/80-MC2M-2-Pin-Microphone-Plug-for-Collins-Johnson-Heathkit-Transmitters-/360475796509
- to się musi dać zdobyć za ludzkie pieniądze - albo chociaż dopasować gwint a dorobić środek (80MC2M)

Na pokrywkę do zasilania powinien się nadać dekiel z małego dezodorantu albo jakiegoś "offa na komary" z hotglue w środku
(01-05-2016 2:07)SP5RF napisał(a): [ -> ].



Potrzebuję wtyk do mikrofonu na dwa bolce i takie jak na foto gniazdko do zasilania na 10 bolców.

Do zasilania (11 pinów - nie 10) powinna pasować podstawka od przekażników R15.

73, Mietek
Parę lat temu jak przesyłki ze Stanów były dużo tańsze kupiłem HW12A.
Teraz zostałem zmotywowany do wygrzebania go z "dolnej" półki.
Pasmo 3.8-4.0 Mhz. Zakurzony ale kompletny. Przez jakiś czas szukałem skali
bo niestety jest pęknięta i wykruszona. I dlatego wylądował w kącie.
Może uda mi się dorobić zamienik ale pasujący po przestrojeniu na 3.6-3.8 MHz.
Zasilacz HW13 mam ale on na 117V niestety jest.
Do zdjęcia osłona końcówki zdjęta.
Chyba go ożywię.

73, Mietek
[attachment=11040]
No to już podstawki są już! Pasują. Jeszcze raz dziękuję.

Czy ktoś z Szanownych Kolegów wytoczył by mi z tekstolitu tulejkę jak na rysunku?
Jestem otwarty na cenę...


Co do wtyczki to poproszę kolegę żeby mi ją kupił choć to jednak cena spora jest a jak założę 4-pinową od CB to tylko ekspert zauważy różnicę...
(02-05-2016 14:24)SP5HBT napisał(a): [ -> ]Pasmo 3.8-4.0 Mhz. Zakurzony ale kompletny. Przez jakiś czas szukałem skali
bo niestety jest pęknięta i wykruszona. I dlatego wylądował w kącie.
Może uda mi się dorobić zamienik ale pasujący po przestrojeniu na 3.6-3.8 MHz.
Zasilacz HW13 mam ale on na 117V niestety jest.
Do zdjęcia osłona końcówki zdjęta.
Chyba go ożywię.

73, Mietek

Wydaje mi się że to może być niezłe radio bez świrowania, o dobrym poprawnym brzmieniu. Bez jakichś wodotrysków.... Uruchomię zobaczę. Ma pewne wady projektowe, np. kabelki 800V cieniutkie jak te ze skrętki komputerowej...


Po prostu uruchom go a jak ja uruchomię to Zrobię Ci skan to dobie wydrukujesz. Zasilacz 117 V fajny. Mogę się wymienić za transformator z górnego postu...
(04-05-2016 14:29)SP5RF napisał(a): [ -> ]No to już podstawki są już! Pasują. Jeszcze raz dziękuję.

Czy ktoś z Szanownych Kolegów wytoczył by mi z tekstolitu tulejkę jak na rysunku?
Jestem otwarty na cenę...

Wydruk z 3d. Będzie prościej niż toczyć.
Podobnie wkład do wtyku mikrofonowego.

mrn
Stron: 1 2
Przekierowanie