Witam
Mam drut nawojowy 0.4mm i nie wiem czy nadaje się on do tych cewek.
Proszę o pomoc.
Aha. Jaki zakres przestrajania ma ten SDR ? 80m , 40m ??
(19-09-2015 17:33)SQ8NZD napisał(a): [ -> ]Witam
Proszę o pomoc.
Nie nadaje się z powodów mechanicznych. Działać będzie ale też będzie Ci się to ciągle rozstrajać. Na cewki o małej ilości zwojów lepiej dać możliwie gruby drut, bo będzie mechanicznie stabilny. Kup w sklepie kabel instalacyjny tzw DYT 3x0,75 mm2, wydłub z izolacji plastikowej i takim nawiń. Można też srebrzanką 1 mm ale to przerost formy nad treścią.
Te wątek nadaje się do kosza, ponieważ Kol.Adrian....
a/ - nie rozumie co to jest średnica drutu wykorzystywanego do nawijania cewek,
b/ - nie czyta co jest napisane na schemacie który przytoczył w swoim poście,
c/ - nie zna zasady działania odbiornika którego schemat dołączył,
I co najważniejsze:
NIE ZAKOŃCZYŁ Z WYNIKIEM POZYTYWNYM SWOJEJ POPRZEDNIEJ KONSTRUKCJI O KTÓREJ BYŁO GŁOŚNO TU:
http://sp-hm.pl/thread-2428-post-26288.html#pid26288
Z całym SZACUNKIEM dla osoby Adriana, ale zakładanie kolejnych wątków z takimi pytaniami OŚMIESZA to forum, może Adrian powinien mieć swój własny kącik na tym forum....przeznaczony jedynie dla Niego?
Rysio!
Adrian, jeżeli Rysio!, który jest człowiekiem nadzwyczaj cierpliwym i jednym z niewielu, którzy wytykają cudze błędy konstrukcyjne w sposób niezwykle delikatny, dostaje (jak widać) białej gorączki, to znaczy, że twoje pytania dowodzą braku podstaw. Przeglądnąłem (po rz kolejny) Twoje posty i widzę, że rzucasz cię jak ryba z wody wyciągnięta.
Postaw sobie jakiś cel - najlepiej prosty - i go zrealizuj od początku do końca.
Widać, że chcesz, ale nie wystarcza ci konsekwencji.
Pomożemy, ale SŁUCHAJ...
MAc
mrn
(19-09-2015 18:05)SQ9JXT napisał(a): [ -> ] (19-09-2015 17:33)SQ8NZD napisał(a): [ -> ]Witam
Proszę o pomoc.
Nie nadaje się z powodów mechanicznych. Działać będzie ale też będzie Ci się to ciągle rozstrajać. Na cewki o małej ilości zwojów lepiej dać możliwie gruby drut, bo będzie mechanicznie stabilny. Kup w sklepie kabel instalacyjny tzw DYT 3x0,75 mm2, wydłub z izolacji plastikowej i takim nawiń. Można też srebrzanką 1 mm ale to przerost formy nad treścią.
Mam nawet taki drut o średnicy 1mm........ Zobaczymy.
Aha. Tamten odbiornik działa, ale trzeba go tylko przetestować z możliwie dalekiej odległości. \
OK. Aby się czegoś nauczyć od Was to prosiłbym o to jak obliczać obwód odbiornika dla wyższych pasm KF.
(20-09-2015 6:21)SQ8NZD napisał(a): [ -> ]Aha. Tamten odbiornik działa, ale trzeba go tylko przetestować z możliwie dalekiej odległości.
Tamten odbiornik NIE DZIAŁA.
Nie zapodałeś żadnego filmiku ani MP3 z prawidłowego działania tamtego odbiornika,
dlatego nie spodziewaj się, że koledzy, którzy poświęcili Ci czas i pomagali w uruchamianiu tamtego odbiornika będą pomagać dalej. Olałeś ich.
Twój brak szacunku dla ludzi, którzy poświęcili specjalnie dla Ciebie swój wolny czas i chcieli Ci pomóc jest ewidentny. Mogli w tym samym czasie konstruować inne ciekawsze i bardziej odkrywcze rzeczy, albo mogli pomagać innym kolegom, którzy chcą się czegoś nauczyć i rzeczywiście robią to budując konstrukcje na coraz to wyższym poziomie.
Wnoszę do Admina o zablokowanie możliwości dopisywania nowych postów do tego tematu i wcześniej założonych oraz zakładania następnych, zanim Adrian porządnie nie uruchomi rozpoczętego odbiornika i nie pokaże tego w postaci filmiku.
Henryk ... nic na siłę. Poczekajmy co Adrian odpowie.
Już się pogubiłem gdzie mam pomagać. To przy SDR, tam przy Lidii, czy tam, atam, przy NE602. Staram się pomagać ze wszystkich sił.