Witam jako że pomału zbliżam się do końca regulacji i napraw mam zamiar wymienić kondensatory . Tu moje pytanie, Jakich producentów elementy zakupić, czy warto wstawić kondensatory tantalowe i w których miejscach je zastosować. Dodatkowo kusi mnie na wymianę rezystorów i kondensatorów na typ smd. Proszę nawet o podanie oczywistych danych zakładam że takich radyjek jest trochę w użyciu i kilku kolegów skorzysta z tego wątku. Co do kosztów tej pracy to pewnie się nie opłaci ale radyjko zostanie na stałe u mnie .
(08-03-2015 13:52)SP1NV napisał(a): [ -> ]Witam jako że pomału zbliżam się do końca regulacji i napraw mam zamiar wymienić kondensatory . Tu moje pytanie, Jakich producentów elementy zakupić, czy warto wstawić kondensatory tantalowe i w których miejscach je zastosować. Dodatkowo kusi mnie na wymianę rezystorów i kondensatorów na typ smd. Proszę nawet o podanie oczywistych danych zakładam że takich radyjek jest trochę w użyciu i kilku kolegów skorzysta z tego wątku. Co do kosztów tej pracy to pewnie się nie opłaci ale radyjko zostanie na stałe u mnie .
Że zapytam, a dlaczego chcesz wymieniać kondensatory? Z mojej praktyki wynika, że elektrolity (myślę że masz te na myśli
) w starych urządzeniach są zwykle sprawne. Co najwyżej problem może dotyczyć kilku sztuk w zasilaczu lub w innym miejscu gdzie jest nadmiernie gorąco. Wymiana elektrolitów bez wcześniejszego upewnienia się czy są wadliwe nie ma sensu i nic nie może wnieść do działania urządzenia. Ponadto, zwykle elektrolity nie są precyzyjnymi kondensatorami i odchyłka w wartości +/- 10, nawet 20% zazwyczaj niczego w działaniu nie zmienia.
Zwykle jak trafi do mnie takie starsze urządzenie to biorę mostek RLC i sprawdzam elektrolity (bez wlutowywania z PCB). Zwykle zarówno pojemność mieście się w tolerancji a i do ESR nie ma uwag. Takie sprawdzenie to zawsze wiele razy mniej pracy a i koszt niemal żaden.
Natomiast wymiana elementów innych niż elektrolity na SMD to już naprawdę hardcore. To może zupełnie zmienić punkty pracy elementów półprzewodnikowych i radio nie będzie już tak dobrze grało jak producent przewidział. Dobrze przemyśl ten ruch zanim go wykonasz
Pozdrawiam!
Tomek
SQ9JXT
Dokładnie jest tak jak piszesz .Jednak wymiana na elementy typu smd w pośredniej poprawiła parametry jednego ze stopni . Ze względu na sposób ustawienia Rezystorów i C kondensatorów z wymianą należy postępować bardzo ostrożnie ze względu na sprzężenia albo ich brak. Pierwsza wymiana, pomogła poprawiła parametry szumów mos-feta, jednak próba wstawienia z automatu w następnych stopniach to niepowodzenie. Wstawiłem kilka tantali w okolicy stabilizatorów choć stare wydawały się być ok . Na liniach zasilania zrobiło się mniej śmieci pewnie któryś C ceramiczny skończył żywota. Dlatego się pytam czy warto dodać kilka ceramików smd .