Czy ktoś widział coś w rodzaju statywu na cynę -zakłada się na rolkę z rolki wychodzi rurka przez którą przeciąga się cynę. Czy wie ktoś gdzie coś takiego można kupić i jak to się nazywa.
Cześć
Podajnik do cyny - chyba firma Weller (Cooper Tools czy jakoś tak obecnie) to produkował.
Zgadza się Jarku u mnie w firmie używa się Wellera ale ta cena
Za 195zł to by mogli chociaż pozłacaną rurkę zamontować
Taki stojak trzeba zrobić samemu z trzech blaszek, które naklejają na koperty w InPost (jeśli dobrze pamiętam). W zasadzie to kawałek ceownika też by się nadał
Ośka z pręta 5mm z szuflady i jakiegoś plastykowego walca co by średnicę do szpuli dopasować. Jak będę miał możność, wrzucę zdjęcie jak to u mnie wygląda.
Ten stojak nazywa się: "Podajnik cyny na szpulce" i jest do kupienia za całe 9zł netto w firmie
PIEKARZ.
Za te pieniądze chyba nie warto robić samemu, chyba że przerobić pod własne potrzeby.
U mnie stojak się nie sprawdził: lutuję kilkoma średnicami cyny 0,38mm do SMD, 0,56mm przewlekane, 1mm grube złącza, kable. Przy grubszej cynie słabo się rozwija, zajmuje miejsce na stole.
A to fajnie. Bawiłeś się mikroskopem ? . Może jakieś poświetlenie LED do niego wymyslisz
. Wracając do "podajnika cyny" -to chyba jeszcze widziałem uchwyt na szpulkę z tinolem z boku stacji lutowniczej .Może ktoś z Was ma doświadczenia z rozlutownicą podciśnieniową ? Ja mam jakąś chińską w QRL, z pistoletem,coś w rodzaju :
http://allegro.pl/stacja-rozlutownicza-r...73756.html
ale coraz bardziej ewaluuję w kierunku używanej Denon SC7000Z. Warto ?
(28-06-2012 0:24)SP5FCS napisał(a): [ -> ]Ten stojak nazywa się: "Podajnik cyny na szpulce" i jest do kupienia za całe 9zł netto w firmie PIEKARZ.
Za te pieniądze chyba nie warto robić samemu, chyba że przerobić pod własne potrzeby.
U mnie stojak się nie sprawdził: lutuję kilkoma średnicami cyny 0,38mm do SMD, 0,56mm przewlekane, 1mm grube złącza, kable. Przy grubszej cynie słabo się rozwija, zajmuje miejsce na stole.
U mnie się sprawdził tak jak na foto. Na tym górnym pałąku umocowałem trytykami.